Saddam vill styra - i rätten

NYHETER

BAGDAD

Saddam Hussein fortsätter att trilskas i rätten.

I går klagade han på en trasig hiss.

Och än en gång ajournerades rättegången.

TROTSIG Saddam Hussein i rätten omgiven av andra åtalade. Rättegången mot Iraks ex-diktator sköts i går upp - igen.

På Alwiya Club nära Paradistorget i Bagdad sitter ett 20-tal män för att följa fortsättningen av rättegången mot Saddam.

Klubben är en liten oas för de förmögna Bagdadborna och ett av få ställen där det serveras alkohol. På Saddams tid kom högt uppsatta baathpartimedlemmar-även Saddam själv-hit för äta, dricka, spela tennis och ta ett dopp i poolen.

Nu sitter han i rättssalen och klagar över att hissen inte fungerade och att han inte fick ta med sig sina anteckningar och sin penna in till förhandlingen. Några av männen vid baren hånskrattar.

Blir trakasserade

Men den kristne bartendern Mohsen Karim Stifo gör tummen upp och säger på bruten engelska:

-Saddam good! Saddam good!

Han säger det tyst så att ingen ska höra. Han vet att han är ensam om sin åsikt i baren. Enligt honom kände de kristna sig mycket säkrare under Saddams regim. Efter invasionen har hyran gått upp från 33 dollar till över 200 dollar per månad. Hyresvärden som är muslim hotar honom med vräkning. Hans barn går inte längre till en vanlig skola utan till en kyrka, eftersom de trakasserats.

Hitta nya advokater

Efter bara några timmar blir rättegången återigen ajournerad till den 5 december. Rätten har beslutat att man måste hitta två ersättare för de två advokater som har blivit dödade. Det räcker inte med nytillskottet av två före detta justitieministrar Ramsey Clark från USA och Nejib Nuaami från Qatar som har kommit till Bagdad för att bistå Saddam Husseins team av försvarsadvokater.

Jahar Kadhim Gayat Al-Mailiki, 40, på Alwiya Club klagar över att domaren inte är tillräckligt hård.

-Jag har lidit i 35 år. Jag har varit krigsfånge i Kuwait. Saddam är den som har kört landet in i mörkret. Ställ honom till svars för massakern i Halabja och massakern han beordrade i södra Irak. Låt honom bli avrättad, säger han.

Tidigare:

Urban Hamid