Ditt bästa val – vägra rösta

Lena Mellin: Folk-omröstningen om trängselskatt är parodi på demokrati

NYHETER

Folkomröstningen om trängselskatten i Stockholm håller på att bli rena farsen.

Vägra rösta, medborgare!

CLOWNNÄSA PÅ, BILLSTRÖM Den 17 september ska väljarna säga sitt om trängselskatten. Men omröstningen är på väg att bli en fars. Annika Billströms förslag om att alla partier ska ha egen valsedel betyder att politikerna ändå bestämmer valutgången, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Direktdemokrati är toppen. Om det finns enkla och tydliga alternativ. Och om de som arrangerar omröstningen också tar ansvar för att folkets beslut genomförs.

Folkomröstningen i Stockholm på valdagen om trängselskatterna håller däremot på att bli rena skämtet. En parodi på demokrati.

Rena mörkläggningen

För det första är det bara rösterna från dem som bor i Stockholms kommun som räknas. Trots att alla som bor i regionen berörs och trots att fler kommuner än Stockholm planerar för egna omröstningar.

För det andra håller själva valet på att utvecklas till rena rama mörkläggningsmanövern.

Från början fanns en överenskommelse mellan partierna i Stockholms stadshus. En för ja-röstare, en för nej-röstare och en tredje för dem som vill rösta blankt.

Ja- och nej-sedlarna ställde samma fråga till väljaren. Men texten på baksidan var helt olika.

Redan det var illa. Men det har blivit ännu värre. Sedan miljöpartiet hoppat av överenskommelsen föreslog Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) i går att alla partier ska ha sin egen valsedel. Frågan diskuteras på fredag vid ett möte mellan partigruppernas ledare.

Förslaget är groteskt. Precis som i kärnkraftsomröstningen för 25 år sedan kommer ingen att veta vilket beslut som är fattat.

Ännu fler långbänkar

Då räckte det med tre valsedlar, linje ett, två och tre, med olika baksidestexter för att förvirringen skulle bli total.

Nu öppnar Annika Billström för att stockholmarna ska ha dubbelt så många valsedlar att välja mellan, sex partier med var sin valsedel. Plus en för blankröstarna.

Avsikten kan bara vara en enda. Att politikerna själva bestämmer valutgången. Inte väljarna.

Politikerna tolkar valutslaget beroende på vad som står på baksidan av valsedeln. Det kommer att ge upphov till ännu fler långbänkar än kärnkraftsbeslutet i mars 1980 som sa att kärnkraften skulle avvecklas - med förnuft. Hittills är två av tolv reaktorer stängda och några konkreta planer på att stänga fler finns för närvarande inte.

Boll i politikernas knä

Det bästa väljarna kan göra är att vägra rösta. Då hamnar bollen där den ändå kommer att hamna - i knät på politikerna. Men utan att ta omvägen över en parodi på direktdemokrati.

Försöket kostar 3,8 miljarder

Läs tidigare artiklar:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM