Storbrand i Strömstad i natt

Foto: Marco Iaconelli
Byggnaden totalförstördes vid branden.
NYHETER

Strömstad (TT)

En gammal konservfabrik i Strömstad brann i natt.

Två personer fördes till sjukhus med rökskador, och elden syntes över stora delar av staden.

De båda personer som skadades i branden hade gått in i fabriken för att rädda egendom, säger Peter Birgersson, informationschef i Strömstad, till TT.

Evakuerades

Ett stort antal företagare och konstnärer blev husvilla vid storbranden i konservfabriken Canning.

– Fem människor som bor i ett hus intill måste lämna sina hem och polisen hjälpte dem till rätta under natten.

– Både risken för eventuella gasflaskor i den övertända byggnaden och den kraftiga röken från eldsvådan var anledning till evakueringen, säger Birgersson.

Över 50 personer från tre kommuners räddningstjänster deltog i släckningen. Larmet om branden kom tio minuter över ett och ännu framåt klockan sex brann det i den övertända byggnaden.

– Släckningsarbetet, som inriktades på att begränsa elden till Canning, pågår långt fram på förmiddagen, säger Birgersson.

– Byggnaden är dock förlorad.

I närheten ligger förutom ett bostadshus bland att en kustbevakningsstation och en lager- och kontorslokal som tillhör Sjöräddningssällskapet.

Trä i taket

– Sjöräddningssällskapet har båtar liggande vid kaj alldeles intill eldsvådan. Personal från sällskapet hjälpte till med släckningen och använde en vattenkanon på en av båtarna.

Den 2000–3000 kvadratmeter stora byggnaden innehöll en loppmarknad, lager för flera företag, butiker, ateljéer och verkstäder som konstnärer använt. Den åldriga byggnaden hade huvudsakligen tegelväggar men också mycket trä i taket.

Brandorsaken var oklar på tisdagsmorgonen.

TT/aftonbladet.se