Sverige fördubblar Afghanistanstyrkan

Beslut i dag i riksdagens försvars- och utrikesutskott

NYHETER

Den svenska styrkan i Afghanistan ska fördubblas till cirka 200 män och kvinnor i vår, trots attentatet förra veckan som dödade en svensk soldat och sårade tre andra.

Tisdagens beslut i riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott fattades med stor majoritet. Bara vänsterpartiet var emot, vilket det fick hård kritik för från andra partier.

- Vi har angett att vi ska inte falla till föga för hot som det här som är avsett att skrämma Sverige och andra, sade försvarsutskottets ordförande Eskil Erlandsson (c).

Han hade hoppats att alla partier skulle sluta upp bakom de utsända svenska soldaterna.

Det formella riksdagsbeslutet fattas i nästa vecka.

Rekognoserade

De svenska soldater som angreps i fredags tillhörde elitstyrkan SSG och var i Afghanistan på hemligt uppdrag för att rekognosera inför den planerade förstärkningen av den svenska Afghanistanstyrkan, säger flera källor till TT.

Det är fortfarande oklart vilka som låg bakom attentatet. Sex misstänkta som först greps har nu släppts, sade ÖB Håkan Syrén som på tisdagen mötte utskottet.

Eskil Erlandsson tror inte angreppet var specifikt riktat mot Sverige.

- Jag överraskades av attentatet, bedömningen har hittills varit att området kring Mazar-i-Sharif, där svenskarna finns, har varit relativt lugnt, sade ÖB.

Nu genomförs i internationellt samarbete en analys av händelsen.

- Det här är ingen enmansteater, betonade Syrén.

Fullmakt för förstärkning

Om försvaret finner att det rör sig om ett trendbrott kommer den styrka som sänds ner att få ett annat uppträdande och annan utrustning än vad som nu planeras, sade ÖB.

Han är negativ till att bara sända ned pansarfordon för att skydda svenskarna.

- Soldaterna är där för att hjälpa befolkningen, då kan man inte avskärma sig från den. Det behövs en blandning av lätta och tyngre fordon.

Utskottet vill också att regeringen ger försvaret fullmakt på förhand att självt fatta beslut om att kunna förstärka en styrka i utlandet, om det behövs.

När den svenska styrkan i Kosovo förra året angreps av uppretade kosovoalbaner tog det ett par veckor för regeringen att besluta om förstärkning. Hädanefter ska försvaret kunna agera utan nytt regeringsbeslut.

Fakta/ Svenska styrkan i Afghanistan

Thomas Höjeberg/TT