Blair öppnar för nya kärnkraftverk

”Energipriserna har ökat – energiförsörjningen hotas”

Foto: AFP
”Kärnkraft är fel svar.” Greenpeacemedlemmar klättrade upp i taket för att protestera och lyckades försena Tony Blair.
NYHETER

När två Greenpeace-aktivister gick i taket hindrades Storbritanniens premiärminister Tony Blair att tala på en arbetsgivarkonferens på tisdagen.

Först efter byte av sal kunde Blair ta till orda - och öppna för byggandet av nya kärnkraftverk.

Foto: REUTERS
– Klimatförändringarna har skapat en känsla av brådska, sade Blair i sitt tal till den brittiska industrins arbetsgivarorganisation CBI.

- Energipolitiken är ett ämne som är tillbaka på allvar. Energipriserna har stigit. Energiförsörjningen hotas. Klimatförändringarna har skapat en känsla av brådska, sade Blair i sitt tal till den brittiska industrins arbetsgivarorganisation CBI enligt AP.

I mitten av nästa år lovade Blair att presentera en rapport om framtida energiförsörjning.

- Den kommer specifikt att innehålla frågan om vi borde underlätta för utvecklandet av en ny generation kärnkraftverk.

Storbritannien har för närvarande ett dussintal kärnkraftverk, av vilka merparten är byggda på 1960- och 70-talen. Kärnkraften står för cirka 25 procent av landets energiförsörjning. 40 procent kommer från naturgas, skriver AFP.

Greenpeace

En nysatsning på kärnkraft gillas dock inte av miljörörelsen.

- Vi behöver inte en ny generation kärnkraftverk. De är osäkra, oekonomiska och hotas av terrordåd, sade Emma Gibson från Greenpeace till AP.

Två andra Greenpeace-medlemmar uttryckte samtidigt sitt motstånd genom att klättra upp i taket i den stora konferenssalen i Islington i norra London och därmed försena Blairs tal vid CBI-konferensen i nästan en timme. Duon vecklade ut en banderoll med texten "Kärnkraft: fel svar", och krävde att få hålla ett eget tal i tio minuter.

Bytte sal

Det gick dock CBI:s generaldirektör Digby Jones inte med på.

- Jag ger inte vika för ultimatum. Ingen har någon särskild rätt jämfört med någon annan, sade Jones, som i stället erbjöd aktivisterna att få ställa de första frågorna till Blair efter dennes tal.

När de inte accepterade det, flyttades hela talet till en sidosal, där åhörarna fick lyssna på premiärministern, stående bland ringande mobiltelefoner och knäppande mikrofoner.

- Vad vi behöver är en öppen och demokratisk debatt, inte någon som styrs av protester och demonstrationer. . . Det här kommer att bli surrealistiskt. . . Jag ska hålla det här talet om det så är det sista jag gör, sade Blair enligt BBC.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM