”Politiskt kaos i landstinget i Gävleborg”

Socialdemokraterna avgår efter rödgrönt skattenederlag

NYHETER

Bollnäs

Socialdemokraterna lämnar makten i Gävleborgs landsting.

Det blir följden av att den styrande röd-gröna majoriteten förlorade avgörande omröstningar om landstingets budget.

- Jag var förberedd på att två vänsterpartister kunde gå emot majoritetens förslag. Men att tre av de socialdemokratiska ledamöterna skulle avstå från att rösta kunde jag inte ens i min vildaste fantasi drömma om, säger landstingsrådet Ingrid Amrén till TT.

- Vi kan inte sitta kvar och administrera en budget som vi inte står bakom. Problemet är att det inte finns någon politisk majoritet bakom den budget som nu har antagits. Det råder alltså politiskt kaos i landstinget i Gävleborg just nu, fortsätter hon.

Stor dramatik

Amrén kunde på tisdagskvällen inte ge besked om vad som nu kommer att hända.

- Jag ska kontakta experter på området för att klara ut hur den formella gången är, säger Amrén.

Dramatiken var stor vid tisdagskvällens landstingsmöte i Bollnäs. Den styrande majoriteten med socialdemokraterna i spetsen hade föreslagit en höjning med 50 öre, men oppositionens förslag om en lägre höjning vann omröstningen. Skattefrågan avgjordes med knappast möjliga marginal - 38 röster mot 37.

Att oppositionens skatteförslag gick segrande ur omröstningen beror på att två av vänsterpartiets ledamöter, Anna Fält och Marcus Häggström, röstade mot den egna partilinjen.

Problem

När det var dags för omröstningar om driftsbudgeten kom nästa bakslag för de styrande i landstinget. Då valde Fält och Häggström att avstå från att rösta. Det gjorde även de tre socialdemokraterna Ann Lidman, Jan Erik Englund och Sven-Erik Lindestam, vilket fick till följd att oppositionens driftsbudget antogs med röstsiffrorna 36-34.

Landstinget i Gävleborg har under flera år haft stora ekonomiska problem. En skattehöjning är ett måste för att få rätsida på förlusterna har de styrande i landstinget hävdat och yrkat på en höjning med 50 öre. En höjning som skulle öka intäkterna med 200 miljoner kronor om året. Skattehöjningen på 32 öre som nu klubbats beräknas ge skatteintäkter på 128 miljoner kronor.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM