400 000 människor vräkta i Peking

– för att ge plats åt OS-arenor

NYHETER

Hongkong

Trots risken för protester och oroligheter fortsätter Kinas myndigheter att avhysa hundratusentals människor från deras hem, så att det ska kunna byggas nytt. Bara i Peking har 400 000 körts iväg inför OS 2008.

Kinas regering offrar de boendes rättigheter för den ekonomiska tillväxten, säger den Genève-baserade påtryckargruppen COHRE (Centre on Housing Rights and Evictions). Kina, Zimbabwe och den indiska delstaten Maharashtra tilldelades på tisdagen årets utmärkelser för de värsta kränkningarna av de boendes rättigheter.

- Vi får dagligen rapporter om vräkningar både på landsbygden och i städerna. Peking och Shanghai leder, konstaterar COHRE:s vd Scott Leckie.

Varje år flyttar uppskattningsvis 15 miljoner människor in till Kinas städer från landsbygden. Det betyder att nya hyreskomplex, köpcentra och vägar byggs i rasande takt i varenda större stad.

3,7 miljoner vräkta

Inalles beräknar COHRE att minst 1,25 miljoner hem har rivits av Kinas myndigheter de senaste tio åren. Det betyder cirka 3,7 miljoner vräkta.

Och nu satsar Peking motsvarande 323 miljarder kronor på OS-förberedelserna.

Att 400 000 människor tvingats lämna sina hem i huvudstaden för att bereda plats för diverse nya arenor är ingenting regeringen hymlar med.

IOK tiger

Så många handlar det om, minst, har regeringen bekräftat för Internationella Olympiska Kommittén. Och IOK har inte haft några invändningar enligt Scott Leckie.

Dessutom har många av dessa blivit avhysta med våld. Och de har inte erbjudits någon ersättningsbostad, uppger Leckie.

Ändå börjar de lokala myndigheterna tydligen få kalla fötter på sina håll. Det händer allt oftare att byggherrar anmodas att betala nya bostäder åt vräkta familjer. Shui-On Land, som har stora projekt i centrala Shanghai och Chongqing, säger att dagspriset just nu är cirka 300 000 yuan (ungefär lika många kronor). Men tidigare i år var det en butiksägare i Shanghai som vägrade flytta på sig för mindre än 4 miljoner yuan.

Pressen väsnas

Och det finns ambitioner till förändring även på centralt politiskt håll. I början av detta år sades det till exempel att rätten till egendom ska skrivas in i författningen.

I centrala Shanghai börjar det också bli allt svårare att vräka folk för att bygga lyxlägenheter. Då brukar tidningarna väsnas och göra livet surt för regeringen. Men om det handlar om offentliga byggnader är det inte så många som bryr sig, än så länge.

Scott Leckie uppmanar alla utländska byggbolag att vara uppmärksamma på att "sociala och ekonomiska rättigheter eroderas".

Fakta/ Peking-OS

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM