Avrättning nummer 1 000 i USA dröjer

Benådades till livstid av guvernör Mark R Warner – ett dygn innan

1 av 3 | Foto: REUTERS
Virginias guvernör Mark R Warner benådade på tisdagen den dödsdömde Robin Lovitt.
NYHETER

Washington

Två nya amerikanska avrättningar förde på tisdagen upp antalet avrättade i USA sedan 1977 till 999. Men den som skulle ha blivit nummer 1 000 benådades på tisdagen, ett drygt dygn före det att han skulle ha avrättats.

Den amerikanska delstaten Virginias guvernör Mark R Warner benådade på tisdagen den dödsdömde Robin Lovitt, som på onsdagen skulle ha avrättats med en giftinjektion. Uppmärksamheten kring Lovitts planerade avrättning har varit stor då han skulle ha blivit den 1 000:e som avrättats i USA sedan landets högsta domstol öppnade för återinförandet av dödsstraff för snart 30 år sedan.

Omvandlat straff

Warner beslutade dagen före den planerade avrättningen att omvandla straffet till livstids fängelse, enligt guvernörens talesman Kevin Hall.

Dödsstraffsmotståndare har manat till stora demonstrationer inför avrättandet av Robin Lovitt, dömd för ett rånmord 1998.

Lovitts försvarsadvokater har in i det sista hänvisat till otillräckliga DNA-spår på mordvapnet, något som till slut fick guvernör Warner att omvandla domen.

Den 1 000:e avrättningen väntas till följd av det oväntade beslutet nu i stället äga rum på fredag. Två personer står på tur: Kenneth Boyd i North Carolina och Shawn Humphries i South Carolina.

Moratorium hävt

45-årige Eric Nance i Arkansas och 49-årige John Hicks i Ohio blev nummer 998 respektive 999 att avrättas sedan ett utslag i Högsta domstolen 1976 gjorde det möjligt att verkställa dödsstraff igen, efter ett moratorium sedan 1968.

Nance, dömd för att 1993 ha kidnappat och mördat en 18-årig flicka, avrättades natten mot tisdagen, svensk tid.

- Det här är inte lätt för någon av oss och vi känner för hans mor och hans familj. Jag kan bara be om att Julie vilar i frid nu. Han klarade inte av att be om förlåtelse. Vad han gick igenom i natt var smärtfritt i jämförelse med vad han utsatte Julie för, sade Johnie Hood, en av den mördade flickans kusiner, efteråt.

Hicks, dömd för att ha mördat sin svärmor och styvdotter 1985, avrättades på eftermiddagen, svensk tid. Både han och Nance avrättades med giftinjektioner, liksom merparten av de avrättade under de senaste 30 åren.

TT-Reuters