Lev längre – lös korsord

”Det bästa sätta att motionera knoppen”

NYHETER

Lös korsord - och lev längre.

Du blir också piggare och får bättre självkänsla.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
bra för hälsan Att lösa korsord är bra - inte bara för att skjuta demenssjukdomar på framtiden. Man blir också glad och pigg, enligt forskaren Björn Zätterström. "Alla borde lösa korsord", säger han.

Alla vet att man måste motionera för att hålla sig frisk.

Enligt Björn Zätterström, som gör en förstudie till en doktorandforskning om korsord, är det minst lika viktigt att motionera hjärnan för att hålla sig pigg, sund och glad.

-Det finns inget bättre sätt att motionera knoppen på, än att lösa korsord. Det är tillgängligt för alla och du kan få riktiga lyckokänslor när du klarat av dem.

"Korsord är kult"

De första korsorden kom till Sverige 1924 och sågs då som en fluga som snart skulle försvinna. Men korsorden har blivit kvar och är mycket populära.

-I USA och England är korsord kult, säger han.

Hur ofta löser du själv korsord?

-Jag har bestämt mig för att bara lösa korsord på fredagar. Annars blir jag fast. Men i går var jag i Sandviken och då var jag tvungen att lösa deras dagstidnings korsord. Så ibland fuskar jag lite.

Stoppar sjukdomar

Det senaste året har många svenskar upptäckt den japanska sifferleken Sudoku där man ska placera in siffror i rutor. Sudoku publiceras dagligen i många dagstidningar, bland annat i Aftonbladet.

-Suduko är också bra motion för hjärnan och passar den stressade nutidsmänniskan. Det går nämligen fort att lösa dem. Men framför allt är det en genväg till korsordet. Många börjar lösa korsord när de tröttnat på Sudoku.

-Löser man korsord kan man till exempel skjuta demenssjukdom på framtiden.

-Alla borde lösa korsord, säger han.

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM