Kris-Kenneth ska väcka Laila

Foto: Aftonbladet bild, Urban Andersson
26 december 2004 Utrikesminster Laila Freivalds sover. På kvällen går hon på teater. Det tar ytterligare 36 timmar innan regeringen har en samlad bild av katastrofens omfattning. BILDEN ÄR MANIPULERAD.
NYHETER

Kris-Kenneth blir chef för Göran Perssons egen underrättelsetjänst.

Han ska slå larm om alla kriser som kan skaka Sverige i grundvalarna.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
Kenneth Axelsson ska leda den nya krisgruppen.

Flodvågskatastrofen i Sydostasien var inte bara en naturkatastrof med fruktansvärda följder. Det var också en kollaps för regeringen som alltför sent förstod konsekvenserna för svenska medborgare och det svenska samhället.

I morgon presenterar katastrofkommissionen, som tillsattes efter tsunamin, sina slutsatser. För att ta udden av den väntade kritiken har regeringen redan presenterat en rad åtgärder för att undvika nya misstag vid stora kriser.

På hemlig plats

UD kom med sitt krispaket redan för två veckor sedan. I går var det dags för Göran Perssons eget kansli, statsrådsberedningen.

På hemlig plats i något av regeringens många fastigheter inrättas ett välutrustat kriscentrum. Det ska ledas av Kenneth Axelsson, 39, tidigare chef för Krisberedskapsmyndighetens krishantering.

Kris-Kenneth ska leda en grupp på 10-12 personer som dygnet runt, året om, håller koll på vad som händer i världen. Vid allvarligare kriser som påverkar det svenska samhället blir deras främsta uppgift att trycka på larmknappen.

Det är uppenbart att den nya kriscentralen behövs. Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson meddelade i går att han inte hade en samlad bild av katastrofen förrän efter 36 timmar.

Förutom en massiv rapportering på nätet hade Aftonbladet då redan hunnit ge ut två ordinarie upplagor och en extraupplaga. På åtminstone fyra olika förstasidor upplyste tidningen om en katastrof i turistparadiset Phuket där tusentals svenskar firade jul.

Perssons spanare

Men det märkte alltså inte de ansvariga på regeringskansliet. Därför behövs kriscentralen, Göran Perssons egna spanare.

Den blir något av en tredje underrättelsetjänst, vid sidan av polisens och försvarets. Personalen ska ta del av hemliga informationer från UD, polis och militär och använda dem i sin krisspaning.

Litar inte på UD

Men dessutom ska kriscentralen skriva rapporter. Inte bara regelbundet om eventuella krishärdar. Utan också inför svenska besök utomlands och utländska besök i Sverige.

Det betyder att Göran Perssons kansli inte litar på den information de får i dag av bland annat polisen och UD.

Kriscentralens besked ska vara "ännu bättre".

Den nya avdelningen kostar mellan 14 och 15 miljoner i år. Personalen kan ha en bakgrund inom polis och militär.

Det ska superagenterna göra

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM