USA lovar Europa svar om CIA-plan

”Vi ska göra vårt bästa för att besvara frågorna”

NYHETER

Washington

USA berörde på tisdagen för första gången Europas frågor om rapporterna om hemliga CIA-fängelser i Europa och flygplanstransporter med terrormisstänkta och kallade det "befogade frågor" som förtjänade ett svar.

Utrikesminister Condoleezza Rice försäkrade sin tyska kollega Frank-Walter Steinmeier, på besök i USA, att Washington kommer att svara på en formell fråga från EU om planen och fängelserna, sade hennes talesman Sean McCormack.

- USA inser att detta är ämnen som väcker intresse hos den europeiska allmänheten och hos regeringarna, och att dessa frågor måste bevaras. Vi ska göra vårt bästa för att besvara dem, sade han.

Amerikanerna har hittills sagt mycket lite om den senaste månadens rapporter om hemliga förhörsläger och fångtransporter där det kan förekommit tortyr ombord på planen.

De har vägrat att bekräfta eller dementera uppgifterna och i stället i allmänna ordalag försvarat bruket av tuffa metoder i kriget mot terrorismen.

- Minister Rice försäkrade den tyske utrikesministern att USA:s handlingar följer alla amerikanska lagar och konstitutionen och att vi rättar oss efter våra internationella skyldigheter, sade McCormack.

TT-AFP