Knutbylärare fälls för misshandel

Satte sig på 11-årig skolpojke - för att lugna honom

Foto: Urban Andersson
Åsa Grimborg och Samuel Frankner, medlemmar i Knutby församling, fälldes för misshandel och olaga frihetsberövande.
NYHETER

Samuel Frankner och Åsa Grimborg, medlemmar i Knutby församling, dömdes i dag till villkorlig dom och dagsböter.

De arbetade tidigare på skolan i Knutby, och döms för misshandel av en då 11-årig skolpojke.

Åsa Grimborg, tidigare lärare på skolan i Knutby, och Samuel Frankner, tidigare elevassistent på samma skola, dömdes i dag av tingsrätten i Uppsala för misshandel och olaga frihetsberövande.

Påföljden blir för både Grimborg och Frankner villkorlig dom och dagsböter.

De båda fälls för en händelse som inträffade 2003.

Vid ett tillfälle låste Grimborg och Frankner in sig på en skoltoalett tillsammans med en då 11-årig elev. Där inne satte de sig på pojken och höll fast hans armar och ben.

Utåtagerande

Samuel Frankner åtalades även för att ha slagit eller tryckt flera snöbollar i ansiktet på en elev.

Åsa Grimborg och Samuel Frankner har tidigare berättat i Aftonbladet att allt de gjort skedde i samråd med rektor och föräldrar. Att de satte sig på den 11-årige pojken berodde på att han var utåtagerande, och det var enda sättet att få honom att hålla sig lugn.

– En lärare måste våga vara vuxen och visa vägen. Det har ingenting med vår tro att göra, sa Åsa Grimborg till Aftonbladet.

Åsa Grimborgs advokat, Bengt-Göran Hugosson, säger till aftonbladet.se att dagens fällande dom med största sannolikhet kommer att överklagas.

– Det här målet innehåller intressanta frågor kring hur en lärare får agera i en situation med en utåtagerande elev, säger Hugosson.

Slöt upp

Efter polisanmälan slöt församlingen upp bakom medlemmarnas handlande. Åsa Waldau, ”Kristi brud”, har tidigare sagt till Aftonbladet att polisanmälan var orättvis och grundlös.

Samuel Frankner var polisens huvudvittne under mordutredningen i Knutby förra året. Det var han som upptäckte både den mördade pastorsfrun, Alexandra Fossmo, och den skottskadade Daniel Linde.

Tidigare artiklar

Mia Carron