Inte brottsligt att smygfilma hyresgäst

– men hyresvärden fälldes för sexuellt ofredande

NYHETER

Malmö

Åklagaren hade yrkat på straffskärpning för den hyresvärd som installerat en kamera och smygfilmat en hyresgäst i hennes badrum.

Men påföljden ändrades till samhällstjänst.

Själva filmandet var han aldrig åtalad för – på grund av en lucka i lagen.

Onsdagens dom från hovrätten över Skåne och Blekinge aktualiserar på nytt en egendomlighet i lagen, anser överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö. Att smygfilma i någons hem är inte straffbart, däremot att via dold mikrofon göra ljudupptagningar.

– Att som i det här fallet filma i någons badrum innebär en enorm integritetskränkning, säger Alhem till TT.

Men hyresvärden från Blekinge dömdes i stället för grovt hemfridsbrott eftersom han utan lov har vistats i kvinnans lägenhet. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten också att han ska fällas för sexuellt ofredande för att ha placerat en dildo i kvinnans brevlåda.

Hundbevakning?

Kvinnan upptäckte kameralinsen i en ventil i badrummet sommaren 2004. Linsen visade sig via en kabel vara ansluten till en videobandspelare i källaren. Där fanns också flera filmer som var inspelade i badrummet.

Mannen har medgett att han satt upp kameran, men hävdat att det gjordes ovanför lägenheten för att övervaka husets hundägare så att de plockade upp efter djuren.

Linsen ska sedan ha ramlat ner i kvinnans badrum – något som domstolen alltså inte trodde på.

”Mental våldtäkt”

Mannen får villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Det motsvarar en fängelsetid på tre månader, vilket mannen dömdes till av tingsrätten.

Han slipper fängelse eftersom han samtyckt till samhällstjänst och eftersom hovrätten anser det osannolikt att han ska begå nya brott.

Hyresgästen tilldöms samtidigt 10000 kronor i skadestånd för den kränkning hon utsatts för. Hennes advokat Björn Lindmar hade yrkat på en höjning. Han har tidigare jämfört det hon utsatts för med mental våldtäkt och berättat att hon fortfarande mår mycket dåligt av det som hänt.

Tidigare artiklar:

Cecilia Klintö/TT