”Låtsas att du är helt ointresserad”

Expert: Stirra aldrig en hund i ögonen

NYHETER

Det är inte helt lätt att verka självsäker när man är livrädd.

Många vill springa skrikande från platsen när de ser en hund, i själva verket ska man göra precis tvärt om.

– Låtsas att du är en säck potatis och verka ointresserad, råder etologen Bitte Cederlund.

Foto: MORGAN JOHANSSON
Varning för hundar med bakåtvinklade öron.

Bitte Cederlund är expert på hundars beteenden och har bland annat skrivit boken ”Lär känna hunden”. Hon anser att hundrädsla är något som måste tas på allvar.

– Det kan alltid finnas hundrädda personer i närheten och genom att hålla hunden kopplad så visar man att man har kontroll över hunden, säger hon.

Kan lukta sig till rädsla

Den som är rädd för hundar tycker ofta att de drar till sig hundar som vill leka - och bitas. En förklaring till det kan vara att hunden blir rädd eller eggad av den hundrädde personens kroppsspråk och lukt.

– Jag tror att en hund kan lukta sig till rädsla. Hunden kan känna lukten av svett och adrenalinpåslaget i kroppen. Den som är rädd kanske också uppträder nervöst och pratar med pipig röst vilket kan få hunden att blir rädd eller tro att personen vill leka.

Rådet att man inte ska stirra en hund i ögonen är något man ska ta till sig.

– Stirrandet kan upplevas av en hund som att människan utmanar den. En rädd hund kanske bara springer iväg men en hund med kampvilja kan gå till attack, säger hon.

Cederlund säger att det inte är ovanligt att hundar jagar den som springer eller cyklar. Det behöver inte betyda att hunden är aggressiv.

– Hundens jaktinstinkt väcks när något ”flyr bort”. Hunden kan tycka att det är roligt att skrämma iväg människan eller ser det som en rolig lek, säger hon.

"Pitbull inte farligare"

Bitte Cederlund tycker att det är viktigt att barn tidigt lär sig hur de ska agera runt en hund för att undvika olyckor senare i livet.

– Man får aldrig rusa på en hund man inte känner. Man måste respektera hunden. Det finns trots allt 950 000 hundar i Sverige och alla kommer att stöta på en hund förr eller senare, säger hon.

Alla stora hundar kan vara ett hot mot en människa på grund av sin storlek men Cederlund poängterar också att dobermann, rottweiler och pitbull inte i sig är farligare än andra hundar.

– Det är brukshundar som har en viss skärpa, men de är inte mer aggressiva än andra hundar. Hur hunden agerar beror mer på ägaren, säger hon.

Vad ska man göra om en stor hund kommer springande mot en?

– Man ska stå stilla och låtsas vara en säck potatis. Andas ut och sakta vända sig bort från hunden. Man ska absolut inte springa då kan man väcka hundens jaktinstinkt.

Therese Holmberg