Våldtäkt misstänks mot apatiska barn

Sex förundersökningar inledda i Stockholm om sexuella övergrepp

NYHETER

Sex förundersökningar har inletts i Stockholms län om misstänka övergrepp mot apatiska asylsökande barn.

Misstankarna rör bland annat våldtäkt och andra sexuella övergrepp.

Misstankarna grundas på information som Migrationsverket lämnat. På onsdagen beslutade polisen i Stockholms län att inleda förundersökning i sex fall, som bygger på polisanmälningar som upprättades på tisdagen i nio misstänkta fall.

- I tre av de här nio har vi inte satt någon brottsrubricering ännu. Där krävs ytterligare utredningar, säger Ulf Göranzon, polisens presstalesman, till TT.

Våldtäkt

Enligt reglerna ska varje fall utredas av polisen på den plats där brotten misstänks ha begåtts. Enligt Göranzon ska fyra av de nio aktuella anmälningarna utredas av Västerortspolisen, fyra av Söderortspolisen och en av Citypolisen.

En av de sex inledda förundersökningarna rör sexuellt utnyttjande av underårig, en rör människohandel för sexuella ändamål, misshandel samt våldtäkt, en rör människohandel för sexuella ändamål samt olaga hot, en rör misshandel alternativt grovt vållande till kroppsskada samt olaga hot mot tjänsteman, en rör grov misshandel samt framkallande av fara för annan, och en förundersökning gäller grov misshandel.

Göranzon vill inte gå in på hur många barn anmälningarna gäller totalt, eller hur många misstänkta gärningsmän som finns.

Åtal oklart

Enligt Dagens Nyheters nätupplaga ska vice överåklagare Kerstin Skarp se över hur åklagarmyndigheten ska hantera utredningarna. Skarp säger till TT att hon på onsdagen "diskuterat" saken med polisen.

- Något mer har jag inte i avsikt att säga om det här, säger Skarp.

Inte heller Ulf Göranzon vill sia om när eventuellt åtal kan vara väckt.

- Vi får se hur åklagarna handskas med det här.

Läs mer:

Tomas Bengtsson/TT