”Myndigheterna har mest tjafsat om pengar”

NYHETER

Peter har själv bekostat psykologhjälp för sin brorson.

Han är trött på att bråka om bidrag.

– Det blir en stress för oss.

Peter använder ordet ”katastrof” om myndigheterna.

– De hade kunnat underlätta för oss i vår svåra situation, men det har mest varit bråk om pengar.

Hans tolvårige brorson Daniel förlorade mamma, pappa och lillebror. Ett annat svenskt par hjälpte honom hem till Sverige och de första veckorna bodde han hos farmor och farfar.

Flera ville öppna sina hem för Daniel, den stora släkten hade upprepade rådslag och enades om Peter, som bor i en helt annan landsände och har två barn i samma ålder.

De får inget bidrag

Peter och hans fru flyttade ut ur sitt sovrum och gjorde fint för Daniel. Deras tanke var att de skulle fungera som familjehem, och därmed få ersättning, som vanligen är tretusen kronor i månaden och lika mycket i arvode.

Men Daniels hemkommun meddelade i somras att detta är en så kallad privatplacering. Inget bidrag.

– Och Försäkringskassan låste barnbidraget. Ordet flexibilitet har inte funnits. Vi sökte psykologhjälp för Daniel privat.

”Det blev en stress”

När Peter läste i lokaltidningen hur kommunalrådet slog sig för bröstet blev han förbannad och ringde upp. Då blev det bättre. Men det finns taggar kvar.

– Inte för att vi står på bar backe. Men det blev en stress det här tjafset.

Nu försöker familjen hitta vardagen, jämsides med sorgen. Peter får professionellt stöd, för att klara sin roll mot Daniel, som varit tyst och disträ.

– Pappa blir jag ju inte, säger Peter. Men man kan ha två pappor, det är det många som har. Jag säger i alla fall numera att jag har tre barn.

– Och Daniel har börjat kivas med sina syskon – det är ett friskhetstecken.

Läs mer:

Tidigare: