Svenskt par kördes ihjäl av rattfyllo

Svår olycka utanför restaurang i Spanien

NYHETER

Det äldre paret hade varit ute och ätit en fin middag.

På väg från restaurangen blev kvinnan överkörd av ett rattfyllo, och den 75-årige mannen lade sig ner för skydda och hjälpa henne.

Då kom nästa bil, som körde ihjäl också honom.

Foto: TERJE ASPDAHL/Vikingposten
Här dog det svenska pensionärsparet. I dag vittnar blommor och lappar på olycksplatsen om att människor som rör sig i området har fått nog och kräver en säkrare väg.

De tragiska dödsolyckorna inträffade vid 21.30-tiden i lördags - på mardrömsvägen N 332 vid bostadsområdet Cabo Roig - nära sydspanska Torrevieja.

Det äldre paret bodde i Spanien permanent och UD hade vid 15.30-tiden på måndagen ännu inte kommit i kontakt med deras anhöriga.

- Vi har inte lyckats nå dem. Paret var utflyttat sedan flera år och det har försvårat vårt arbete, sade Nina Ersman vid UD:s presstjänst.

Rammade kvinnan och smet från platsen

På olycksplatsen vittnar nu blommor och lappar med hastighetsförmaningar om den sorg och vrede som många känner i dag. Det svenska paret var inte de första dödsoffren på den här vägsträckan.

Frustrationen förstärks också av att föraren som dödade kvinnan inte bara var berusad - han smet också från olycksplatsen, skriver tidningen Vikingposten som görs för skandinaver i Spanien.

Smitaren körde en Mercedes och vände tillbaka till olycksplatsen först efter flera minuter. Då hade även den svenske mannen körts ihjäl - av en fyrhjulig traktor - som kördes av en om möjligt ännu mer ansvarslös smitare. Personen i fråga vände aldrig tillbaka och söks fortfarande av polis.

Enligt Vikingposten har det spekulerats i att den andra olyckan hade kunnat undvikas - om den första föraren hade stannat på platsen från början.

Fler har dött på den ökända sträckan

Området där paret körde ihjäl är livligt befolkat och vägsträckan är mycket olycksdrabbad sedan tidigare. Bara för ett halvår sedan kördes två män ihjäl när de gick i vägkanten, skriver Vikingposten. Uppgifterna bekräftas av Ulf Waginder, ordförande i den nordiska föreningen Mas amigos i Torrevieja.

- Vägen i fråga är den gamla E4:an och längs vissa sträckor genom bostadsområden som Cabo Roig så är den inte utbyggd, trots att den trafikeras väldigt hårt. Och folk kör som galningar, ingen vill ligga sist, säger han till aftonbladet.se och tillägger:

- Hastighetsgränsen ligger på 50 kilometer i timmen men på kvällen när det här skedde är det ingen som kör så sakta. Långt ifrån.

Karin Henriksson