Priset för hjälp – bli kristen

Religiösa hjälporganisationer kräver motprestation av tsunamioffer i Thailand – barn och vuxna

NYHETER

Thailändska tsunamioffer - barn och deras familjer, tvingas bli kristna för att få hjälp av vissa frireligiösa hjälporganisationer.

Både Rädda barnen och lokala thailändska organisationer upprörs över villkoren.

Svenska och brittiska Rädda Barnen har tillsammans med Unicef pratat med 5000 thailändska barn i tsunamidrabbade områden. Barnen, som är mellan 5 och 18 år vittnar om att de känt sig kränkta av de frikyrkliga, främst amerikanska, hjälporganisationerna, som sagt att om inte barnen och deras familjer konverterar till kristendomen, blir det ingen hjälp, uppger Svenska Dagbladet som tagit del av undersökningen.

– Föräldrarna uppmanas att bli kristna för att få del av hjälpen, Det skapar obehagliga stämningar och rivalitet mellan grupper där vissa konverterat och fått hjälp medan andra som velat hålla kvar vid sin ursprungliga religion blivit utan, säger Inger Östergren på Rädda Barnen i Bangkok till SvD.

Buddistiskt barn med kristen tröja

På ett barnhem i Thailand som SvD:s utsända besökt bär många av barnen kristna symboler och en flickan har en tröja med tycket ”Gud älskar dig” och ”Jesus är sanningen och vägen”. Flickan kommer från ett buddistiskt hem och kan inte förklara hur hon fått tröjan.

Chefen för barnhemmet, Rotjana Phraesrithong, är upprörd.

– Blir man kristen ska man bli det av egen fri vilja, inte för att få pengar. Ska man hjälpa ska man göra det med hjärtat. Det är inte rätt att ställa sådana här krav på den man hjälper, särskilt inte barn, säger hon till tidningen.

”Ingen hjälp från Gud”

Marinee Charenperd, 35, tackade nej till hjälp i sin by när kravet var att hon skulle konvertera. Hon förlorade sin bror och två brorsöner i tsunamikatastrofen.

– Om du inte blir kristen kan du inte få hjälp från Gud, är budskapet, säger hon till SvD och fortsätter:

– Jag sa nej, men jag har bekanta som accepterat och blivit hjälpta.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM