Reinfeldt har tagit täten

Aftonbladet/Sifo: Persson omsprungen av moderatledaren - har Maud Olofsson i hasorna

FÖRSPRÅNG Fredrik Reinfeldt leder över Göran Persson när det gäller vilken partiledare svenskarna har störst förtroende för. Han har i senaste Sifomätningen hela 48 procent, medan siffran för Persson är 32. Maud Olofsson kommer hack i häl med 31 procent. Teckning: PAUL WALLANDER
NYHETER

Fredrik Reinfeldt är den partiledare som svenska folket rankar i särklass högst.

Nästan hälften har stort eller mycket stort förtroende för moderathövdingen enligt Aftonbladet/Sifo.

I höst är det val och då avgörs om näste statsminister även i fortsättningen heter Göran Persson (s). Eller om utmanaren Fredrik Reinfeldt (m) tar över.

Det personliga förtroendet för partiledaren är en av de faktorer som väljarna tar hänsyn till när de avgör vilket parti de ska rösta på.

I Aftonbladet/Sifos förra mätning var förändringarna dramatiska. Men i dagens mätning är skillnaderna mindre. Hjulspåren inför valrörelsen verkar redan vara uppkörda.

Fredrik Reinfeldt (m) 48 procent + 5

För andra mätningen i rad toppar moderatledaren listan. Han är den partiledare som svenska folket har störst förtroende för.

Moderaterna har jobbat målmedvetet för att få bort bilden av radikal samhällsomvandlare med systemskifte och stora skattesänkningar som ledord. Reinfeldts moderater är mer avslipade och gillar kollektivavtal.

Fasadputsningen har uppenbarligen gått hem, åtminstone när det gäller moderatledaren personligen. Uppgången i förtroendet för Fredrik Reinfeldt är statistiskt säkerställd.

Göran Persson (s) 32 procent + 2

Efterspelet av flodvågskatastrofen i Asien fick förtroendet för statsministern att störtdyka i förra mätningen. Nu tar Göran Persson tillbaka lite av den förlorade terrängen. Men uppgången är för liten för att vara statistiskt säker.

Mycket av valdebatten kommer att kretsa kring det alltmer presidentlika statsministerämbetet. Vem sköter det bäst, Persson eller Reinfeldt?

I den duellen är höga förtroendesiffror en tillgång - men ingen garanti. Förtroendet för Persson stod på topp under våren 2002. Det var efter terrorattackerna i USA men strax före förra riksdagsvalet.

Då var förtroendet betydligt högre för Persson än för socialdemokraterna. Nu är det lite lägre.

Maud Olofsson (c) 31 procent +/- 0

Hon leder riksdagens näst minsta parti men ligger trea på förtroendetoppen. Hon är alltså, i likhet med Fredrik Reinfeldt, en tillgång för sitt parti. Eller ett "flöte" som statsvetarna vid Göteborgs universitet brukar kalla det.

Men har Olofsson redan nått sin topp? Förtroendet för henne är det enda som inte ökat sedan förra mätningen i mars.

Bland de egna fortsätter dock centerledaren att segla fram på en räkmacka. Hon är partiledaren som har högst förtroende bland sina egna väljare, 89 procent.

Lars Leijonborg (fp) 30 procent + 2

Folkpartiledaren har hamnat i skuggan av alliansbrodern Fredrik Reinfeldt. För ett år sedan skiljde det bara sex procentenheter mellan dem. Nu har gapet växt till det tredubbla.

En försiktig gissning är att vi kommer att få se en rad spektakulära utspel från folkpartiet under våren. Leijonborg har inga planer på att låta moderaterna stjäla folkpartiets väljare.

Göran Hägglund (kd) 20 procent + 10

Ursäkta tjatet, jag har sagt det förut och jag säger det igen. Göran Hägglund kommer att få sitt genombrott i valrörelsen när han får chansen att uppträda oftare i tv.

Att ta över efter nestorn Alf Svensson var inte lätt. Men ett lättsamt sätt och en medveten fokusering på familjen och de äldre tycks nu ha burit frukt.

Uppgången för kd-ledaren, den största i den här mätningen, är statistiskt säkerställd.

Maria Wetterstrand Peter Eriksson (mp) 24 procent + 1

Miljöpartiets språkrör hamnar alltid långt ner på listan. Det beror dels på att de företräder riksdagens minsta parti. Men kanske också på att de är två. Det är svårare att ha förtroende för en duo.

Likheter mellan språkrören och Maud Olofsson är slående. Båda har starkt stöd i den yngsta väljargruppen. Och bland kvinnorna. Där tycks drömmen om det gröna lokalsamhället fortfarande leva.

Lars Ohly (v) 13 procent + 4

Vänsterledaren har kravlat sig ur den värsta svackan. Men än är det långt kvar innan han står på fast mark.

Fyra av tio väljare har inget förtroende alls för Lars Ohly. Bara sex av tio vänstersympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för Lars Ohly. Det är i båda fallen mätningens sämsta noteringar.

Uppgången i väljarkårens allmänna förtroende för Ohly är dock statistisk säker.

Sifo har på Aftonbladets uppdrag mätt förtroendet för partiledarna sedan 1995. I dagens mätning telefonintervjuades ett riksrepresentativt urval på 965 personer över 18 år mellan den 12 och 15 december.

Lena Mellin