Aftonbladet har granskat knarkhandeln i Stockholm

1 av 3
NYHETER

Amfetamin. Kokain. Cannabis.

Varje dag byter droger för hundratusentals kronor ägare i Stockholm.

Och knarkhandeln sker överallt – kanske i porten bredvid dig.

Knarket flödar i Stockholm. Aftonbladet har granskat höstens narkotikadomar hos Stockholms tingsrätt. Det är skrämmande läsning. Knarkhandeln pågår dygnet runt. Året om. På de mest oväntade adresser.

Det är inte bara i förorterna knarklangarna bor, tillslag har även gjorts mot Östgötagatan, Karlbergsvägen och Kungsholmsstrand.

Stora beslag

De senaste tre månaderna har 1,6 kilo amfetamin beslagtagits. Även 4,6 kilo cannabis, 830 g kokain och långt över 10000 tabletter rohypnol och andra läkemedelsdroger.

Och mörkertalet är stort. Mycket stort.

Enligt polisen finns det i huvudsak två kategorier langare.

- Dels är det de äldre pundarna som handlar med amfetamin, dels är det åttiotalisterna som dealar med kola och hasch, säger Jan Westling, narkotikainformatör inom stockholmspolisen.

Mängden knark avgör

Vem som räknas som "knarklangare" beror på vilken drog det handlas med. Det är mängden som avgör om drogen man bär på sig är "för eget bruk".

- Cannabis är den vanligaste drogen, har man över fem gram betraktas det som överlåtelsesyfte, det vill säga att man ska sälja det vidare, säger Westling.

Det är inte på klassiska Sergels torg som den största handeln sker.

"Kontakt på Plattan"

- På Plattan knyts kontakterna, sen säljs de mesta av drogerna på Gullmarsplan, i Jordbro och längs blåa linjen, säger Jan Westling.

Hur lätt är det att få tag på knark?

- Alla kanske inte skulle få napp på en gång, men du skulle kunna ha knarket på max en timme, utan tvekan, säger Jan Westling.

Acceptansen för droger har ökat kraftigt de senaste åren.

- Det är ett Stockholmssyndrom, det är helt avtrubbat här.

För alla droger kryper missbruket ner i åldrarna.

- Förr var missbrukarna alltid över tjugo år, nu är de i extremfall så unga som tio.

Åker man fast när man är påverkad av droger blir straffet vanligtvis trettio dagsböter. I praktiken är det runt 900 kronor.

"I registret"

- Det kanske inte låter så mycket, men det kostar så mycket mer i praktiken, i flera år framöver kommer alla arbetsgivare att se att du finns med i straffregistret under narkotikabrott, säger Westling.

- Och de kommer inte bry sig inte om att det står "ringa" narkotikabrott i domen. Du kommer inte att få jobbet.

Härifrån kommer knarket

Läs också:

Emma Härdmark