Europa dras in i rysk- ukrainska gaskriget

NYHETER

Moskva

Medan vinterkylan behåller sitt grepp om Europa, minskar gasleveranserna från Ryssland.

Ryssland har strypt leveranserna till Ukraina, som anklagas för att stjäla den gas som är avsedd för de europeiska konsumenterna.

Den ryska gasjätten Gazprom anklagade på måndagen Ukraina för att ha stulit omkring hundra miljoner kubikmeter gas, värd omkring 200 miljoner kronor och avsedd för Europa.

Västeuropa importerar 25 procent av sina gasbehov från Ryssland. Det mesta levereras via det ukrainska nätet. I Västeuropa, som drabbats av en köldknäpp, är behovet av gas nu som störst.

Vissa länder, som Ungern, har fått växande problem sedan gasleveranserna ströps. Naturgasimporten från Ryssland har fallit med över 40 procent, uppgav den ungerska olje- och gaskoncernen MOL. Koncernen levererar gas även till Bosnien och Serbien.

Marknadspriser

Länder som Ukraina och Ryssland bör så småningom betala marknadsmässiga priser för energi för att bli effektivare, sade Världshandelsorganisationens chef Pascal Lamy.

- Jag tror att vilka de rättsliga och politiska problemen än är på kort sikt, så måste dessa länder på medellång sikt betala dagsaktuella energipriser för att stärka sin ekonomiska effektivitet, sade WTO-chefen.

Lamy sade att oenigheten mellan de två grannländerna vore enklare att förstå om båda var medlemmar av WTO. Än så länge är båda kandidatländer.

Ryssland får denna månad för första gången ordförandeskapet i rikelandsklubben G8 och vill gärna framstå i tilltalande dager, inte minst som en pålitlig energileverantör. Nu kan de strypta leveranserna via det ukrainska nätet få konsekvenser för andra kunder, sedan Ukraina vägrat godta en chockhöjning av gaspriserna till marknadsmässig nivå, från 400 kronor till 1 800 kronor per tusen kubikmeter gas.

Stöld förnekas

Ukraina tillbakavisar anklagelserna om stöld men samtidigt sade energiministern Ivan Platjkov att ledningarna ska börja tappas på gas om temperaturen sjunker. Platjkov hänvisar till ett gammalt avtal som Ryssland försökt omförhandla.

Det inhemska behovet har fyllts med reserver och import från Turkmenistan, uppgav det ukrainska gasbolaget Naftogaz enligt AFP.

Ukraina anklagar å sin sida Kreml för utpressning. Ryssland stängde av gasen i syfte att destabilisera den ukrainska ekonomin enligt utrikesdepartementet i Kiev.

"En händelseutveckling som syftar till ekonomisk påtryckning och utpressning har inletts", hette det i uttalandet.

"Jusjtjenko vinnare"

Sergej Markov, en politisk bedömare som står Kreml nära, anser att gaskriget ingår i den ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenkos strategi inför parlamentsvalet i mars. Och Jusjtjenko kan mycket väl stå som slutlig vinnare, även om det inledningsvis ser ut att vara fördel Kreml.

- Krisen kommer mycket lämpligt för Jusjtjenko, för om valkampanjen skulle pågå under normala förhållanden, skulle han förlora parlamentsvalet och en kommande grundlagsreform skulle minska hans makt, säger Markov.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM