Erik, 7, fånge på sjöbotten

Traktorn med far och son gick genom isen

Foto: JIMMY WIXTRÖM
fem meter djupt Farfar Åke Ström stod på land och såg hur traktorn med sonen och barnbarnet sjönk till botten. Då rusade han ut på isen för att hjälpa till. "Det var otroligt starkt av dem att ta sig upp", säger han.
NYHETER

Per Ström, 12, såg hur traktorn gick genom isen och sjönk till botten.

Men änglarna måste ha vakat över hans pappa Roland och lillebror Erik, 7.

- Jag simmade mot ytan, säger Erik.

Roland hade varit ute på isen hela dagen. Kört varv på varv runt den lilla holmen i sjön Övre Brocken i norra Värmland, för att ploga upp den traditionsenliga banan.Erik och Per brukar köra motocross på isen med kompisarna.

Per hade åkt med i traktorn tidigare under dagen.

När det blev Eriks tur gick Per, farfar Åke och farmor Barbro tillbaka mot huset.

Plötsligt fick Per en ingivelse och vände sig om. Chockad såg han hur traktorn med pappa och lillebror for genom isen och försvann ner i djupet.

Väntade på vattnet

Åke är fortfarande skakad av den traumatiska upplevelsen.

- Jag har drömt om det hela natten, säger han.

Den två ton tunga jordbrukstraktorn sjönk som ett stenblock de fem metrarna ner till botten - med Roland och Erik fångade i förarhytten. Dörren gick inte att rubba på grund av vattentrycket.

Roland minns inte hur länge de var där nere. Han minns inte heller om det iskalla vattnet sipprade eller forsade in i hytten.

Det enda han vet är att de tvingades vänta tills utrymmet nästan var vattenfyllt innan han kunde få upp dörren - och att Erik vägrade släppa taget när de väl tog sig ut ur traktorn. Han klamrade sig fast och ville tillbaka in i hytten.

Med all kraft lyckades Roland få loss sonen, lokalisera hålet långt där uppe och simma mot ytan. Under tiden hade Per och Åke chockade rusat tillbaka ut på isen.

Räddade lillebror

Per hann först och kunde hjälpa sin lillebror och pappa upp ur hålet.

- Utan hans hjälp hade de nog aldrig kommit upp. Det är ett under att de lever båda två, säger mamma Annika, som fick beskedet via telefon av Roland när han kommit in i värmen.

Tidigare på morgonen hade de provborrat hål och konstaterat att isen var minst 30 centimeter tjock överallt.

Men åtminstone en fläck måste de ha missat. Räddningstjänsten mätte senare tjockleken till endast en dryg decimeter på olycksplatsen.

- Det var otroligt starkt gjort av Roland att ta sig upp, säger Åke.

Malin Nord

ARTIKELN HANDLAR OM