Saddam Hussein: Jag vill bli skjuten

Ex-diktatorn vädjar om att slippa bli hängd om han döms

NYHETER

Iraks ex-diktator Saddam Hussein vill hellre bli avrättad av exekutionspluton än hängd om han döms till döden för krigsförbrytelser, har han berättat för sina advokater.

Foto: AFP
Föredrar exekutionspatrullen.

– Jag värdesätter inte det här livet så mycket. Det finns en tidpunkt då det är över för varje människa, sade han enligt den amerikanska tidningen Washington Times till advokaten Issam Ghazzawi vid en paus i rättegången i Bagdad i december.

Ghazzawi och den amerikanske förre justitieministern Ramsey Clark hade under samtalet i domstolens källare nämnt möjligheten att Saddam får en dödsdom.

– Jag är överbefälhavare.... jag föredrar exekutionspluton, sade Saddam då. Det är rätta sättet att avrätta en militär ledare, ansåg han.

”Jag är inte skyldig”

Den störtade irakiske ledaren anses bära skuld till hundratusentals människors död under sitt 25-åriga välde, men den pågående rättegången handlar om en massaker 1982 som krävde 140 liv. Saddam anklagas för att ha beordrat massakern.

– Naturligtvis är jag inte skyldig, men jag vet att de önskar min död, sade Saddam om detta.

Lovordade upproret

– Att hota mig med döden är meningslöst. Jag kunde inte bry mig mindre. Varenda enskild irakiers liv är inte mindre värt än mitt, sade han till de två försvarsadvokaterna. Samtalet i domstolens källare varade i fem timmar och Saddam lovordade också det pågående upproret i Irak. Det omintetgör USA:s försök att utforma en ny värld, ansåg han.

Rättegången mot Saddam Hussein återupptas den 24 januari.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM