Priset för över 50 människoliv - 9000 kronor

Nya polisuppgifter om terrordåden i London

NYHETER

Till priset av 9000 kronor iscensatte terrorister ett bombattentat som dödade över 50 personer.

Experter oroas nu av utvecklingen sedan den 11 september 2001.

Den engelska tv-kanalen BBC rapporterade på tisdagen om nya uppgifter som läckt ut från polisutredningen.

Enligt uppgifterna ska terrorattentatet mot kollektivtrafiken i London den 7 juli 2005 ha kostat mindre än 1000 euro, eller ungefär 9000 svenska kronor, att genomföra.

Polisen avböjde att kommentera avslöjandet.

Flera experter oroas nu över utvecklingen.

Loretta Napoleoni, författare till böcker om terrorism, säger att den låga kostnaden för Londonoperationen visade hur terrorismen har utvecklats sedan den 11 september 2001.

– Det här är en del av ett mönster. Londonoperationen utfördes av en grupp vänner som inte var knutna till någon organisation. Dessa individer är självmordsbombare och deras verkan är enorm, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Minskat konsekvent

Ansträngningarna att skära av finanser till terrorister har haft en begränsad effekt, visar en FN-rapport.

Enligt rapporten, från augusti 2004, har de större al-Qaida-attentaten runt om i världen sedan den 11 september 2001 kostat mindre än 400000 kronor att genomföra.

Den svenske terroristexperten Magnus Ranstorp bekräftar att pengarna som krävs för att utföra en attack har minskat konsekvent sedan attackerna på World Trade Center 2001.

– Om terroristerna är okända för myndigheterna och planeringen är väl utförd, då skulle jag säga att det inte finns några problem för dom att utföra ett framgångsrikt attentat, säger han till AP.

Lärarassistent finansierade

I attacken mot tre tåg i Londons tunnelbana och en dubbeldäckare i centrala London dog över 50 personer.

Utredarna tror att att Mohammad Sidique Khan, 30, var gruppens huvudfinansiär.

Khan, som arbetade som lärarassistent, verkade ha tillgång till mest pengar av de fyra misstänkta självmordsbombarna, enligt BBC.

Khan dog i attackerna tillsammans med de tre andra misstänkta bombarna: Hasib Hussein, 18, Shehzad Tanweer, 22, och 19-årige Germaine Lindsey.

Johan Edling