Lobbyists erkännande skakar USA:s kongress

NYHETER

Washington

Den kände lobbyisten Jack Abramoff, med kopplingar till den republikanske toppolitikern Tom DeLay, erkände på tisdagen inblandning i en korruptionshärva med förgreningar in i USA:s kongress.

Foto: reuters
Lobbyisten Jack Abrahamoff kommer att vittna mot flera av Washintons makthavare.

Abramoff erkänner och samarbetar med utredningen i utbyte mot lindrigare straff. Att han nu kommer att vittna mot mängder av Washingtons makthavare kan skaka om det politiska etablissemanget rejält. Upp till 20 kongressledamöter kan vara inblandade.

Bland de utpekade namnen finns den republikanske kongressledamoten Robert Ney från Ohio, som ska ha bjudits på golfresor och lyxmiddagar. Republikanernas förre gruppledare i representanthuset Tom DeLay, som i ett separat mål åtalats för pengatvätt, riskerar också att dras in i Abramoff-fallet.

I november erkände Michael Scanlon, som arbetat med både DeLay och Abramoff, sig skyldig till att ha försökt lura ett antal indianstammar som han och Abramoff företrätt.

Den fortsatta processen väntas innebära ytterligare en prövning för den republikanske presidenten GeorgeW Bush.

Tom DeLay tvingades avgå som gruppledare i september, sedan åtal väckts om penningtvätt i samband med finansieringen av en politisk kampanj i Texas 2002. Penningtvätten skulle dölja att pengarna kom från företag, eftersom det i Texas är förbjudet att använda pengar från näringslivet i politiska kampanjer.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM