16 procent färre bilar i morse

Annika Billström: Jag tror det går att vända opinionen

Foto: leif R Jansson/Scanpix
Stockholms finansborgarråd Annika Billström var positiv efter första dagens försök med trängselskatt i Stockholm.
NYHETER

Trafiken till och från Stockholms innerstad minskade kraftigt under morgonrusningen i dag.

Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm, vill dock inte tala om succé för trängselskatten - än.

– Jag tror att det går att vända opinionen, säger hon till aftonbladet.se.

Klockan 06.30 i dag inleddes det hårt kritiserade försöket med trängselskatt i Stockholm.

Mellan 10 och 20 kronor, beroende på när man passerade en kontrollstation, kostade det för bilister som ville in i eller ut ur Stockholms innerstad. En kostnad som många verkar ha velat avstå från att betala - antalet bilar i morgonrusningen minskade med 16 procent jämfört med i går.

Trängselskatten förklaring

– I och med att man jämfört siffran med igår så måste man ju se kopplingen till försöket med trängselskatt, säger Stockholms finansborgarråd Annika Billström till aftonbladet.se.

Även Gunnar Söderholm, chef för miljöavgiftskansliet i Stockholm, anser att trängselskatten är en stor del av förklaringen bakom den minskade rusningstrafiken.

– Den normala variationen är kanske mellan två och fyra procent, så det här är väsentligt mycket större, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

En förklaring kan vara att bilisterna valt att åka hemifrån tidigare, för att på så vis slippa betala trängselskatt. Men det tycker inte Annika Billström behöver vara något negativt:

– Absolut inte. En del av syftet med försöket är att sprida ut belastningen på vårt vägnät. Kan människor flexa och lägga om sitt resandemönster är det också positivt, säger hon.

Vill inte tala om succé

Vid 22.30-tiden på tisdagskvällen hade omkring 79 616 människor svarat på frågan ”Är du för eller emot trängselskatten?” på aftonbladet.se. En stor majoritet, 66,1 procent, svarar att de är emot. 19,8 procent uppger att de är positiva till försöket, medan 14,1 procent svarar att de inte bryr sig.

Hinner opinionen vända?

– Ja, jag tror att det går att vända opinionen, men det förutsätter att tekniken och kollektivtrafiken fungerar, säger Annika Billström.

Hon tycker det är skönt att försöket med trängselskatter dragit igång.

– Det har varit så mycket spekulationer och diskussioner. Nu få vi alla uppleva det här själva, och därefter ta ställning.

Kan man tala om succé för försöket redan i dag?

– Nej, det kan man nog inte göra. Det är först nästa vecka som vi vet om det kommer att fungera eller inte. Det är då skolorna börjar och alla är tillbaka på sina arbeten.

Tidigare artiklar

Mia Carron