Stora problem i kollektivtrafiken

Första dagen med trängselskatt: Pendeltåg och t-bana inställda

Foto: Björn Lindahl
Det kan bli jättekaos i kollektivtrafiken nästa vecka då stockholmarna återvänder till jobbet. Redan i dag drabbades flera SL-resenärer.
NYHETER

Inställda pendeltåg - och förseningar i tunnelbanan.

Så inleddes försöket med trängselskatt i morse.

– Måndag blir ett eldprov. Är det inte bättre då än nu så blir det jättekaos, säger Aftonbladets TullO, Sven-Anders Eriksson.

Foto: Urban andersson
Först ut TullO – Aftonbladets tullombudsman Sven-Anders Eriksson – var först genom biltullen i morse.

I dag var trängselskattens första dag. Och för många av de stockholmare som ställde bilen och valde kollektivtrafiken kunde det inte ha börjat sämre.

Pendeltågstrafiken mellan Västerhaninge och Skogås var helt inställd mellan klockan sju och 8.30 - först på grund av ett växelfel vid Skogås, därefter på grund av ett signalfel vid Haninge centrum. Tio extrabussar sattes in, men det var inte tillräckligt. För resenärerna innebar problemen förseningar på minst en halvtimme.

Problem på röda linjen

– Omaket för resenärerna blev betydande. Det har inte varit någon rolig morgon för resenärerna från Västerhaninge, säger Mikael Lindskog, informationschef på Citypendeln.

Är det inte extra önskvärt att det fungerar just i dag?

– Självklart är det så att om vi ska få en massa nya resenärer till kollektivtrafiken så gäller det ju att den fungerar.

Även tunnelbanans röda linje hade problem i morgonrusningen. Två tåg på sträckan Mörby C och Fruängen ställdes in, vilket innebar att även tåget tillbaka blev inställt. Det innebar förseningar på 20 minuter för resenärerna.

– Vi försöker få ut all trafik vi kan, och vi kör alla vagnar vi kan köra, säger Karin Adegård vid Connex pressjour.

– Men vi har inga reservagnar att sätta in, och då blir det ett längre glapp mellan tågen.

"Alltid olyckligt"

Enligt Maria Adolfson, pressansvarig på SL, var dagens förseningar i tunnelbanan inget ovanligt.

Känns det extra olyckligt att ni haft problem i dag?

– Det är alltid olyckligt med stopp i trafiken, inte bara i dag. Men det kommer alltid att uppstå problem, trängselskatt eller inte.

Sven-Anders Eriksson är Aftonbladets egen TullO. Han är övertygad om att kollektivtrafikens problem kommer att bli extra tydliga när omkring 12 000 fler resenärer per dygn ska åka kollektivt under trängselförsöket.

– Det är klart att det kommer att bli kaos. Man ligger på gränsen redan nu, och har inga extra resurser att sätta in, säger han.

– Vore jag SL så skulle jag vara jättenervös.

Tidigare i samma ämne

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM