Så var morgonen – timme för timme

Premiär för biltullarna i morse – detta hände

Foto: Urban andersson
FÖRST UT TullO var ute tidigt i morse för att testa biltullarna. Redan klockan 07.05 gjorde han sin första inbetalning.
NYHETER

11.00: Problem för kollektivtrafiken

Inställda pendeltåg - och förseningar i tunnelbanan. Så inleddes försöket med trängselskatt i morse.

– Måndag blir ett eldprov. Är det inte bättre då än nu så blir det jättekaos, säger Aftonbladets tullombudsman, Sven-Anders Eriksson.

10.20: 300 000 på vägarna

Systemet med kameror och transpondrar vid de 18 stationerna har testats sedan i september.

Men det är det ändå annorlunda att vara igång på allvar, säger Birger Höök, projektchef vid Vägverket, till Svenska Dagbladets nätupplaga.

Men premiären väntas inte vara det verkliga testet.

I dag beräknas runt 300 000 bilar passera betalstationerna.

Nästa vecka – då många är tillbaka i vardagen efter helgledigheterna – väntas omkring 500 000 bilister passera biltullarna.

08.10: Utländska medier på plats

De första två timmarna av trängselskatteförsöket bevakades av ett stort medieuppbåd vid Norrtull och en del arga privatpersoner dök upp för att uttrycka sitt missnöje.

Vid åtta-tiden inledde Motormännen en protestaktion vid Norrtulls trafikplats.

Även internationella medier, som finska radion, fanns på plats för att bevaka premiären. I Helsingfors planeras ett liknande projekt, dock med det mer positivt klingande namnet smidighetsavgift.

07.50: Billström uttalar sig

I morse anlände Stockholms finansborgarråd Annika Billström, som drivit projektet trots hennes löfte om det motsatta före valet 2002, till Norrtull.

– Det känns väldigt bra. Tre år av politiskt käbbel är över, sade Billström.

När Tidningarnas Telegrambyrå frågade om bråket verkligen över, svarade Billström:

– Nej, men moderaterna skulle hemskt gärna få presentera ett alternativ.

Billström tror att trängselskatten är nödvändig. Efter försöket får stockholmarna säga sitt i folkomröstningen, menar hon. Ingen politiker skulle enligt Billström våga gå emot ett folkomröstningsresultat.

07.13: Trafiken flyter på

Birger Höök, projektchef vid Vägverket, kunde på plats vid vägtullen Norrtull vid sjutiden på morgonen konstatera att trafiken flöt på utan hinder.

– Det är för tidigt att säga något egentligen. Hittills har det gått bra, men först på måndag testas systemet ordentligt när trafiken kommer i gång efter helgerna, säger Höök till TT.

– Det enda vi inte varit nöjda med hittills är ett visst krångel med transpondrar och att autogirosystemet inte fungerat lika bra som vi velat, säger Höök.

06.30: TullO gör debut

TullO – Aftonbladets Tullombudsman Sven-Anders Eriksson – är först över tullgränsen och först att betala skatten. Har gör det på en Seven eleven-butik på Södermalm.

Natten till tisdagen: Attack mot Billström

I Norrtull hänger någon upp en banderoll i protest mot Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s).

Den första rapporterade transponderstölden inträffar, enligt Västerortspolisen. Stölden sker i ett parkeringshus i Vällingby.

23.00 (måndag): Sabotage mot station

Betalstationen vid Ålkistan i norra Stockholm utsätts för ett sabotage. En väktare slår larm om brand i ett elskåp som styr betalstationens elektronik. Attacken är rubricerad som skadegörelse. Det fanns i natt inga vittnen till händelsen och polisen har inte heller några misstänkta.

aftonbladet.se , TT