Tonårsflickor snattar mest

Modehetsen får unga tjejer att stjäla kläder

Foto: AndreaS BARDELL
Varför snattar unga tjejer? Sofia Rosén, 12 år, Uppsala, studerande och Anna Rosén, 16 år, Uppsala, studerande: ”De har kanske inte råd med sakerna de vill ha. De kanske tänker att det bara är småsaker de tar, att det inte gör så mycket.”
NYHETER

70 procent av unga snattare i city är tjejer.

Och de gör det i grupp.

- Att snatta är ett sätt att vara häftig inför kompisarna, säger Sven Granath på BRÅ.

Att sno smink och kläder lockar unga tjejer. Så pass mycket att de går om killarna i brottsstatistiken. I åldersgruppen upp till 14 år står tjejer för 70 procent av snatterierna.

- Det är ett ovanligt förhållande, killar dominerar all annan brottsstatistik, säger Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådets enhet för forskning och utveckling.

Tufft grupptryck

Polisinspektör Peter Enell, som jobbar i city, har märkt att hetsen över att ha det

senaste modet är stor bland unga tjejer.

- Det är mycket snack om att ha de senaste prylarna, modet uppdateras hela tiden och grupptrycket är hårt.

Enligt Sven Granath handlar tjejers snattande dock inte bara om att ha coolast kläder, snattandet är också ett sätt att umgås.

Inte roligt att ertappas

- För tjejer är det normalt att shoppa och därmed snatta tillsammans. Det handlar mycket om att bevisa sig i gruppen och markera sin status, säger Sven Granath.

Att bli påkommen är däremot inte särskilt roligt, konstaterar Peter Enell.

- Risken att åka fast i city är stor, butikskontrollanterna är duktiga. Att bli hemskickad med polisbil är en jobbig upplevelse och de flesta som bara provat i ungdomligt oförstånd slutar oftast att snatta då.

Många har snattat i sina liv

Miranda Sigander

ARTIKELN HANDLAR OM