Stockholmarna byter bakverk mot fruktsallad

Här är framtidens fika

1 av 2
NYHETER

Glöm latte och muffins.

Framtidens fika är rött te och fruktsallad.

Stockholmarna älskar att fika. Antalet kaféer i stan ökar explosionsartat.

– I dag finns 600 stycken bara i innerstan. Om man tittar fem år tillbaka i tiden har de definitivt blivit fler, säger intendenten Britt Bäckman på Miljöförvaltningens livsmedelskontroll.

Väljer mörk choklad

Stockholmarnas fikakultur har förändrats genom åren. Svart kaffe och dammsugare är långt borta. Kanelbulle och kaffe med mjölk likaså.

I dag beställer vi helst in macchiato och muffins eller mörk choklad, enligt omvärldsanalytikern Leif Jansson på ananlysföretaget Docere.

Men i framtiden väljer vi något helt annat.

Hälsotrenden med ligthtprodukter och nyckelhålsmärkning påverkar vår fikakultur. Vi tänker nyttigt även på kafé.

Fika är socialt

– Te är på gång nu, och hälsotrenden håller i sig. Jag tror att rött eller grönt te och fruktsallad är framtidens fikakultur. Det är sånt som är nyttigt, säger Leif Jansson.

Och du behöver inte få ångest för att du fikar bort tid och pengar. Det är viktigt för vårt sociala liv, hävdar omvärldsanalytikern Henrik Sköld.

– Det är ett sätt att umgås på. Kaféer i Sverige är vad puben är i England.

KAFFE MED DOPP GENOM TIDERNA

Anna-Karin Grenninger

ARTIKELN HANDLAR OM