Karl Schranz

Alpint

Foto: AFP
Karl Schranz vinner störtloppet i Kitzbüehl några veckor före OS i Sapporo 1972. Väl i OS blev han diskad p g a amatörreglerna.
NYHETER

Nation: Österrike

Född i: St Anton, 18 november 1938

Längd: 175 cm

Vikt: 73 kg

OS: Storslalom: Silver 1964

VM: Störtlopp: Guld 1962, Storslalom: Guld 1970, Brons 1962, Kombination: Guld 1962, Brons 1966

Världscupen: Totalsegrare: 1969, 1970

Olympisk förbannelse

Trots att han var en av sin generations bästa skidåkare, och kanske en av de bästa någonsin, så vann österrikaren Karl Schranz inte mer än ett silver i OS.

Första OS-chansen 1960 brändes när han inte fick plats i laget till Squaw Valley.

1964 var han favorit i storslalom men slutade tvåa efter fransmannen Francois Bonlieu.

1968 gjorde han ett knackigt förstaåk i slalom och låg på sjätte plats inför andra åket. Chansen fanns dock att hämta upp underläget mot ledaren Jean-Claude Killy.

Men i den tjocka dimman åkte Schranz plötsligt ut i den 21:a porten. Han hävdade att någon klivit ut i banan och fick en ny chans att åka.

Och han åkte bra. Så bra att han gick upp i topp före Killy.

Sex timmar senar blev han dock diskvalificerad. Tävlingsledningen menade inte bara att han utan skäl åkt ut, utan att han också missat några portar i inledningen.

Den olympiska förbannelsen fortsatte även över OS i Sapporo 1972 för Karl Schranz. Endast fyra dagar före spelen blev han diskad för att ha brutit mot amatörreglerna. IOK:s dåvarande ordförande Avery Brundage var känd för sitt enträgna jobb mot professionalismen inom idrotten, och var stenhård mot de idrottare som bröt mot reglerna.

Trots de misslyckade olympiska insatserna, hade Schranz en mycket framgångsrik karriär, med 120 vunna lopp och tre totala världscupssegrar.

Nu för tiden driver han lyxhotel i hemorten St Anton.