Unga hamnar i kläm på arbetsmarknaden

NYHETER

Mer än hälften av de mellan 20 och 29 år har större skulder än tillgångar – och de har tufft att komma in på arbetsmarknaden.

– Det som för 60- och 70-talisterna blev inträdesvägen, som butiksjobb och äldreomsorg, finns inte för 80-talisterna, säger Inger Ashing på Ungdomsstyrelsen.

Kontakter är främsta vägen in i arbetslivet för unga. Med erfarenhet ökar sedan chansen att få ett nytt jobb. Det visar en undersökning som Ungdomsstyrelsen gjort.

Men som om det inte skulle vara tillräckligt svårt att få in en fot när man inte har erfarenhet, så finns det dessutom regler som sätter käppar i hjulet.

De som studerar riskerar att förlora sin sjukpenning om de jobbar extra och för familjer som får socialbidrag lönar det sig inte om barnen jobbar extra för då krymper socialbidraget.

Hamnar i kläm

Ungdomar hamnar dessutom ofta i kläm mellan kommunerna och arbetsförmedlingen som delar på ansvaret för unga arbetslösa.

– Många säger att de får springa fram och tillbaka mellan instanserna utan att få hjälp, säger Inger Ashing.

30 procent av de som går en yrkesförberedande gymnasieutbildning får heller inte den praktik de har rätt till.

”Unga utanför har det värre än vi trott”

För några år sedan kom en rapport om de ”unga utanför”.

30 000, ungefär 5 procent, i åldersgruppen 16–24 stod ofrivilligt utanför systemet. De varken pluggade, jobbade eller var med i något åtgärdsprogram.

– I dag är de något färre men de har det värre än vi trott, säger Inger Ashing. Har man en gång hamnat utanför är det inte lätt att komma in. Arbetsgivarna vill oftare ha en person med erfarenhet och har man inte gymnasiekompetens är det ännu svårare.

Åtgärder behövs

Men även om de klassas som ”inaktiva” i statistiken så är de i högsta grad aktiva, enligt Inger Ashing. De försöker hitta jobb, tar timanställningar och går på kortare utbildningar.

– Bilden av apatiska ungdomar stämmer inte, säger hon.

Många unga är arbetslösa någon gång och ungdomsarbetslösheten är för det mesta nästan dubbelt så stor som den totala arbetslösheten, men ju längre man är utan jobb desto svårare är det att få ett.

– Det behövs åtgärder från stat och kommun. Om systemfelen fortsätter att finnas kvar så finns det risk att trenden inte vänder, säger Inger Ashing.

Det går att få jobb

Arbetslösheten är högst här

Karin Abrahamsson (karin.abrahamsson@ungtval.se)

ARTIKELN HANDLAR OM