Sharon drabbad av massiv hjärnblödning

Opereras akut efter allvarlig stroke

Foto: YOAV LEMMER/AFP
Ariel Sharon ligger nedsövd i väntan på operation på Hadassah-sjukhuset.
NYHETER

Israels premiärminister har drabbats av en allvarlig stroke och en omfattande hjärnblödning, bekräftar läkare på sjukhus i Jerusalem.

Ariel Sharon har enligt läkare placerats i respirator och opererades under onsdagsnatten. På torsdagsmorgonen återupptogs operationen som väntas ta flera timmar.

Enligt sjukhusdirektör Shlomo Mor-Yosef var Sharons tillstånd på torsdagsmorgonen kritiskt.

Premiärminister Ariel Sharon fördes till sjukhuset av sina båda söner Omri (till vänster) och Gilad.

Sharon, som fyller 78 år i februari, fördes på onsdagskvällen till Hadassah-sjukhuset i Jerusalem, där man redan tidigare bokat in en planerad hjärtoperation till i morgon torsdag.

Enligt rapporter fördes premiärministern in akut efter att ha mått dåligt under onsdagen.

- Sharon har drabbats av en betydande stroke som medfört skador i hjärnan, sa ansvariga vid sjukhuset i ett kort uttalande vid 22.30 svensk tid.

Uppdraget som regeringschef har nu tills vidare förts över på vice premiärministern Ehud Olmert.

Nedsövd i respirator

Sjukhuset meddelade också att Sharon sövts ner och placerats i respirator, medan läkare genomför en rad olika undersökningar.

Sharon uppgavs senare även ha drabbats av en massiv hjärnblödning och förts till operation akut.

Hur allvarligt Sharons tillstånd är uppgavs inte.

Men enligt israeliska Channel 2 TV har premiärministern drabbats av förlamning i underkroppen och experter uppgav i tv att hans tillstånd kan vara livshotande.

Källor i ministeriet uppger att Sharons egen läkare Shlomo Segev finns på plats och att premiärministern var vid medvetande då han togs in på akuten.

Satt på diet

Israeliska Kanal10 uppgav att Sharon fördes till sjukhuset i Jerusalem på egen begäran på grund av ”smärtor”. Enligt tv-kanalen var Sharons symptom då ”inte allvarliga”.

- Han har minskat arbetsbördan sista tiden och även följt en speciell diet. Nu kände han en lättare smärta och matthet som gjorde att han åkte in, säger Raanan Gissin, en av Sharons rådgivare, till tv-kanalen CNN.

Var på landet

Enligt israelisk media befann sig Sharon på sin lantegendom då han insjuknade.

Sönerna Omri och Gilad följde med honom till sjukhuset, skriver israeliska Haaretz nätupplaga.

Det var den 18 december förra året som Ariel Sharon akut fördes till sjukhus första gången efter att ha drabbats av en mindre stroke.

Läkare upptäckte då att han hade ett medfött hjärtfel i form av ett litet hål i en kärlvägg, ett fel som sannolikt bidragit till att det bildats en blodpropp i hjärnan.

Sedan dess har den kraftigt överviktige premiärministern bland annat fått blodförtunnande medicin för att motverka ytterligare proppar.

Sharons operation återupptogs tidigt på torsdagsmorgonen, och väntades pågå ytterligare flera timmar, sade sjukhusdirektören i en bulletin tidigt på morgonen, uppger TT.

Caroline Olsson, Johanna Melén