Mänsklig fågelinfluensa i Turkiet

NYHETER

En 14-årig pojke i Turkiet som avled häromdagen var smittad av den fruktade fågelinfluensan, sade hälsominister Recep Akdag på onsdagskvällen.

Det första mänskliga fallet av fågelsjukan vid Europas dörr ändrar dock inte den svenska beredskapen.

Tre syskon till pojken har också testats och befunnits vara smittade med fågelviruset, sade ministern på en presskonferens i Ankara.

Barnen har blivit sjuka i östra Turkiet, alltså inte i Europa. Syskonen hade ätit kyckling i Dogubeyazit, nära gränsen till Iran. De har vårdats på sjukhus i staden Van och 14-åringen avled i söndags.

– Han dog av fågelvirusvarianten H5N1, sade en läkare på sjukhuset i Van på en direktsänd presskonferens, rapporterade internationella medier.

Även Världshälsoorganisationen (WHO) bekräftade sedan att det troligen handlar om H5N1, den värsta fågelvirusvarianten och den man fruktar ska leda till en mänsklig pandemi.

Rapporten från Turkiet om att två barn har smittats av fågelinfluensan är oroande, men ingen orsak till panik.

Det sade FN:s högste samordnare för insatser mot sjukdomen, David Nabarro, i en kommentar.

– Det är oroande information, men vi väntar oss att se enstaka fall av fågelinfluensa hos människor i omgivningar där det finns betydande spridning av sjukdomen bland höns och andra fjäderfä, sade Nabarro.

– Detta innebär inte inledningen av en pandemi. En pandemi startar när upprepad spridning från människa till människa har bekräftats, fortsatte han.

Något på gång

Svenska myndigheter fick flera timmar tidigare signaler från EU-kommissionens folkhälsoenhet om att något var på gång.

– Det var inget som var bekräftat utan bara ett rykte, sade Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, sent på onsdagskvällen till TT.

Även om Tegnell inte misstror den turkiska hälsoministern vill han ändå få höra det via de officiella kanaler som finns.

– Framför allt ska viruset också ha gått till ett officiellt referenslaboratorium för att testas.

Han menar att om dödsfallet verkligen orsakats av fågelinfluensan följer det samma mönster som vid dödsfallen i Sydostasien med nära kontakter med sjuka fåglar.

– Det ändrar ingenting i Sverige, hotbilden kvarstår på samma sätt. Det är fruktansvärt för människorna i Turkiet, men det ger oss ingen ny information om viruset som gör att vi behöver ändra våra ställningstaganden när det gäller vår beredskap inför en framtida pandemi.

Stick i stäv

Till osäkerheten bidrog att onsdagens besked från Turkiet gick stick i stäv med vad som sades i måndags, då myndigheterna hävdade att pojken inte var smittad av det dödliga H5N1-viruset.

Pojken och hans syskon rapporteras ha tagits in på sjukhus i lördags med hög feber och symptom på lunginflammation. De hade hög feber, hosta och blödningar i halsen.

Barnen hjälpte till med att föda upp fjäderfä på en bondgård och hade där haft närkontakt med sjuka fåglar. De insjuknade enligt uppgift efter att ha ätit en av fåglarna.

Fåglar i Turkiet, Rumänien, Ryssland och Kroatien har vid test visat sig innehålla H5N1. Men fram tills onsdagen hade inga länder utanför Sydostasien och Kina rapporterat sjukdomsfall bland människor.

Sedan 2003 har H5N1-viruset dödat minst 71 människor i Asien, de flesta smittade i närkontakt med sjuka fåglar.

Enligt forskare kan miljoner människor runtom i världen dö om H5N1-viruset muterar så att det kan överföras från människa till människa.

Fakta: Fågelvirus

Fågelinfluensa är den allvarligaste sjukdom som kan drabba fjäderfä, framför allt tamhöns och kalkon. Den förekommer från och till världen över.

Tidigare artiklar:

Fredrik Gunér/TT Henrik Samuelsson/TT