Utpekad pedofil får asyl i Sverige

NYHETER

Den 53-årige sexgurun är efterlyst av Rumänien för trafficking och pedofili.

Nu har Sverige blivit en frizon för honom.

I måndags fick han permanent uppehållstillstånd.

Foto: gisela svedberg
EFTERLYST 53-åringen rymde från rättegången i Rumänien och flydde till Sverige. Här har han nu fått uppehållstillstånd. Trots att riksåklagaren vill utlämna mannen.

Sexgurun och yogaledaren misstänks av rumänska myndigheter för att ha förgripit sig sexuellt på en underårig flicka och för människohandel med flera unga kvinnor.

Rymde till Sverige

Under pågående rättsprocess förra våren rymde mannen, ledare för den så kallade Misa-rörelsen, från sitt hemland till Sverige för att söka asyl.

När det kom fram att han var efterlyst av interpol greps han av Malmöpolisen, och häktades senare av Malmö tingsrätt.

Migrationsverket avslog hans ansökan om uppehållstillstånd.

Trots att både åklagaren Ronny Jonsson och senare riksåklagaren inte såg några hinder för att lämna ut 53-åringen, avslog Högsta domstolen Rumäniens begäran i oktober förra året.

-Vi ansåg att det fanns risk för förföljelse av religiösa skäl, säger Johan Munck, ett av de justitieråd som fattade beslutet.

I måndags gick Utlänningsnämnden på HD:s linje och gav rumänen permanent uppehållstillstånd, vilket bekräftas av biträdande enhetschef Lisen Samuelsson.

53-åringen lättad

53-åringen, som nu slipper ställas inför rätta i sitt hemland, är lättad.

-Det har varit en lång och utdragen process. Rumänska myndigheter anklagar Misa-rörelsen för att hålla på med allt från slavarbete till narkotikahandel men man har aldrig kunnat bevisa något, säger hans advokat Niclas Larsson.

Åklagaren Ronny Jonsson är förvånad över hur Högsta domstolen valde att agera.

- Det finns ett förtroende mellan länderna för att man faktiskt lämnar ut en person som är misstänkt för brott. Och varken jag eller riksåklagaren såg någon som helst risk att mannen skulle förföljas, säger han.

- Om han åker tillbaka till Rumänien ligger han dåligt till. Men de kan inte göra något så länge han är i Sverige, säger Ronny Jonsson.

Nekar till allt

53-åringen nekar till alla anklagelser och menar att rörelsens syfte är att "väcka människor till andlighet".

Han grundade yogarörelsen Misa i Rumänien 1990 och har sedan dess varit dess ledare. Medlemmarna finns över hela världen. De ägnar sig bland annat åt så kallat tantra-sex.

Malin Nord