Sharon kämpar för sitt liv

Tillståndet kritiskt för Israels ledare

Foto: EPA
Ariel Sharon, 77.
NYHETER

Han fick en massiv hjärnblödning redan i ambulansen.

Nu svävar Israels ledare mellan liv och död.

Sharon vårdas i respirator och kommer att hållas djupt nedsövd i flera dygn.

Foto: epa
opererad i morse Här anländer Ariel Sharon till sjukhuset i Jerusalem. Kort därefter inleds en lång och komplicerad operation för att dränera blödningen och minska trycket mot hans hjärna.

Tillståndet för Israels ledare beskrevs ett dygn efter att han akut fördes till sjukhus som fortsatt kritiskt.

Under torsdagsmorgonen placerades Ariel Sharon, 77, på neurointensiven efter en rad operationer som pågått i flera omgångar under hela natten.

Tidigt på fredagsmorgonen meddelade Shlomo Mor-Yosef att Ariel Sharons tillstånd inte hade förändrats under natten och att hans tillstånd var stabilt.

Minska trycket i hjärnan

Enligt de senaste rapporterna från sjukhuset kommer Sharon, som vårdas i respirator, att hållas djupt nedsövd i minst 48 timmar, inte 24 som tidigare uppgavs.

Läkarna arbetade med att minska trycket på Sharons hjärna, som drabbades av en allvarlig stroke i kombination med en massiv hjärnblödning igår onsdag.

Enligt de senaste uppgifterna inträffade hjärnblödningen redan i ambulansen en kvart innan man kom fram till Hadassah-sjukhuset, skriver AP.

Nio timmars operation

Sharon har behandlats med blodförtunnande läkemedel sedan den 18 december, då han fick sin första stroke.

Först efter cirka nio timmar lyckades neurokirurger stoppa blödningen i Sharons hjärna och medicineringen kan ha bidragit till omfattningen av skadorna.

- Hans vitala livsfunktioner är stabila och fungerar så som man kan förvänta sig efter så omfattande operationer. Men tillståndet är kritiskt, sa sjukhusets högste chef, professor Shlomo Mor-Yosef i ett kort uttalande.

Sharon uppges vara djupt medvetslös och hans blodtryck beskrivs som mycket lågt. Men hans pupiller sägs reagera på ljus, vilket skulle innebära att han inte är hjärndöd.

Rykten

Mor-Yosef kommenterade också de rykten som tagit fart kring Sharons tillstånd. Flera arabiska tv-kanaler har till exempel påstått att Sharon är avliden, rapporterar AP.

Israels regering kallade till krismöte redan tidigt på torsdag förmiddag.

- Det finns många rykten om Sharons tillstånd. Som chef för sjukhuset lovar jag att alla förändringar i premiärministerns tillstånd omedelbart kommer att delges medborgarna i Israel, sa Mor-Yosef.

Valkampanj

Israels vice premiärminister Ehud Olmert, 60, tog redan igår över ansvaret som regeringschef.

Sharon var då han insjuknade mitt uppe i en valkampanj för sitt nya parti kadima, som tippades vinna en promenadseger i parlamentsvalet som planerats till den 27 mars.

Även om Sharon överlever krisen så betraktas kadimas chanser nu som mycket små.

- Sharon är redan politiskt död vad som än händer. Kadima var mycket hårt knutet till Sharon som person och jag tror inte att man har en chans nu, säger Aftonbladets utrikespolitiske kommentator Wolfgang Hansson.

Det finns inte heller någon klar kronprins redo att ta över efter Ariel Sharon.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM