Strike - ditt jobb betalar!

Bowling eller dans? Så kan arbetsgivaren stå för notan

1 av 2 | Foto: CASPER HEDBERG
"UTMÄRKT" Femte striken för kvällen och Kent Hellström i Enskede bowlinghall i Stockholm är nöjd. "Det är alldeles utmärkt att man kan få bowlingen betald av jobbet, säger Kent, som arbetar på en plåtfirma. "Det blir ganska dyrt om man vill hålla igång."
NYHETER

Betalar jobbet ditt gymkort?

Byt det mot bowling! Eller en kurs i squaredans!

Nu är långt mer än ren träning avdragsgill friskvård för företagen.

Vad sägs om massage?

Eller låt jobbet hjälpa dig att hålla nyårslöftet. Viktkurser, kostrådgivning och rökavvänjning räknas numer också som skattefri och avdragsgill friskvård.

-Alla kanske inte vill svettas med andra på gym-met. För dem passar kanske afrikansk dans eller Qigong bättre, säger Kicki Wallje-Lund, vd för friskvårdsföretaget Wellnet.

Vad arbetsgivare får och inte får bjuda sina anställda på omgavs med nya regler 2004. Men enligt Kicki Wallje-Lund är det många företag som inte vet vilken friskvård som företagen kan subventionera.

Men Kent Hellströms arbetsgivare är uppdaterad.

Kent har precis slagit sin femte strike för kvällen i bowlinghallen i Enskede i Stockholm.

Ganska dyrt

-Det är alldeles utmärkt att man kan få bowlingen betald av jobbet, säger Kent, som arbetar på en plåtfirma i Högdalen.

-Det blir ganska dyrt om man vill hålla igång.

Skattefri

Är bowling bra för hälsan?

-Man spelar ju mest för att umgås och träffa kompisarna. Och det gör underverk för hälsan. Men någon vidare motion får man inte av det, säger han och skrattar.

Att friskvården är skattefri innebär att arbetsgivaren inte behöver betala arbetsgivaravgift och har rätt att göra avdrag för utgiften. De anställda slipper förmånsbeskattning.

-Det är väldigt populärt att göra avdrag för friskvård, säger Mikael Sindahl, jurist på rättsavdelningen på Skatteverket.

Kampsport och floating är också avdragsgillt

Tusenlappar till friskvård

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM