Så ska Ohly skolas till minister

NYHETER

GÖTEBORG. Vänsterledaren Lars Ohly, 48, vill bli minister i höst.

För att klara jobbet ska han gå i regeringsskola.

Hans fröken blir Kristin Halvorsen som brukar kallas Norges Gudrun Schyman.

Kristin Halvorsen.

Norsk vänster ska lära svensk vänster hur man tacklar socialdemokrater och lyckas med att regera ihop.

Under sportlovet sätter sig Lars Ohly på planet till Oslo för att gå i regeringsskola hos Kristin Halvorsen.

Hon leder vänsterpartiets norska motsvarighet sosialistisk venstre, och regerar just nu ihop med Jens Stoltenbergs arbeiderparti, socialdemokraternas norska motsvarighet.

- Jag skulle kunna åka till Norge bara för att träffa Kristin, hon är så trevlig och lätt att samarbeta med. Men jag ska också träffa ministrar, tjänstemän och andra i partiet som har erfarenhet av regeringssamarbete, säger Lars Ohly.

Ny typ av samarbete

-Sosialistisk venstre ingår i en helt ny typ av samarbete för vänsterpartier i Norden. Vi har mycket att lära av dem.

Det norska systerpartiet har redan lyckats med det som den svenska vänstern hoppas uppnå i höst - att sitta i en koalitionsregering. Venstre har varit med och arbetat ut regeringsförklaringen, som bland annat poängterar vikten av en stark offentlig sektor. Och partiet har flera tunga ministerposter.

Tips i Oslo?

Under resan till Oslo hoppas Lars Ohly och övriga fyra-fem vänsterpartister som åker med bland annat få tips om hur man kompromissar utan att den egna politiken urvattnas.

- Sosialistisk venstre har haft exakt samma diskussion som vi har här, men de har lyckats. Skillnaden är väl att arbeiderpartiet kommit längre än socialdemokraterna med att göra upp med sin historia av maktfullkomlighet, säger Ohly.

Läs mer:

Anette Holmqvist