De filmas av 79 kameror

Värden: Övervakning billigare än renovering

NYHETER

SUNDSVALL

Här har Storebror tagit över.

79 övervakningskameror ska registrera varje rörelse hyresgästerna gör i trapphus, tvättstugor och hissar.

-Det är bra. Då kanske det blir lite ordning, säger Christine Lind, 34.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Verklighetens Big Brother Övervakningskamerorna på Nackstavägen är tänkta att skapa trygghet för de boende.

Husen på Nackstavägen 22 och 24 är slitna. Trappuppgångarna är skitiga, väggarna repade och hissen bör undvikas. Det säger till och med fastighetsskötare Krister Björk:

-Man vet aldrig när den fastnar. Den borde renoveras men det har inte funnits pengar.

Bevakar fasaden

Men till övervakningskameror finns det pengar. Fastighetsbolaget Wallholmen har beslutat sig för att installera 79 kameror i de allmänna utrymmena. Samtliga tvättstugor, trappuppgångar, entréer och hissar ska övervakas. Även på fasaderna ska det sitta kameror.

-Det är en investering vi räknar med att tjäna in snabbt. Förra året kostade sabotage och skadegörelse oss över 250000 kronor, säger Krister Björk.

Än så länge sitter det bara en kamera uppe, men Krister Björk räknar med att ha de andra på plats inom kort.

De boende är huvudsakligen positivt inställda.

-Jag tror att det blir tryggare. I dag vågar mina döttrar inte gå ensamma till tvättstugan eftersom man aldrig vet vad som kan hända, säger Saga Lindeman, 35.

- Jag vet inte om det blir tryggare precis. Men förhoppningsvis renare och snyggare. Skadegörelsen lär väl minska, säger Christine Lind.

Inga tillstånd

Hyresgästerna är alltså positiva till övervakningen. Men helst hade de sett att Wallholmen renoverat husen till rimlig standard först.

-Det känns helt meningslöst att laga och laga när det alltid är någon som saboterar på en gång. Men vi försöker, säger Krister Björk.

Det lagliga i övervakningen lär också bli en fråga för diskussion.

Wallholmen hävdar att de inte behöver tillstånd för kameror inuti huset, och att man sökt tillstånd för dem som ska sitta på fasaden.

Länsstyrelsen är av en annan uppfattning:

I låsta utrymmen, som tvättstugor och garage, är det tillåtet att sätta upp kameror så länge fastighetsägaren också sätter upp skyltar om att området är övervakat.

- Men det krävs alltid tillstånd för att övervaka lokaler som allmänheten har tillgång till, till exempel entréer och trappuppgångar. Och några sådana ansökningar har vi inte sett till, säger Göran Bäckman vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Olle Castelius