Ohlys recept: Stick och brinn – högerjävlar

NYHETER

Göteborg

Stick och brinn – högerjävlar.

Det är Lars Ohlys besked till sitt partis mest kända och populära företrädare.

Ett framgångsrecept?

Sannolikt inte.

Foto: ANDERS DEROS
Drar västerut Vänsterledaren Lars Ohly ska åka till Norge. Där hoppas han kunna lära sig mer om hur man regerar tillsammans med socialdemokrater.

Vänsterpartiet är i kris. Sedan förra valet har nära en tredjedel av väljarna försvunnit. Samtidigt med en femtedel av medlemmarna.

I det läget skulle man kunna tänka sig att partiledaren var lite skärrad. Att han vill tona ner striderna. Att han vill samla medlemmarna kring den viktigaste uppgiften - att göra ett så bra val som möjligt.

Men det gör inte Lars Ohly. I sitt inledningstal på vänsterpartiets kongress valde han rakt motsatt taktik.

Lars Ohly gick till frontalangrepp mot de partimedlemmar som "låtsas som om vänsterpartiet på något avgörande sätt ändrat inriktning", mot dem som tycker att partiet är orealistiskt och mot dem som sitter kvar i riksdagen trots att de lämnat partiet.

Efteråt vägrade Lars Ohly att berätta vilka han syftade på. Men det är partiets förra ledning. Och några av partiets mest framgångsrika och respekterade kommunalråd.

Gudrun Schyman, vänsterpartiets förra ledare som sitter kvar i riksdagen trots att hon startat eget, Feministiskt initiativ.

Johan Lönnroth, tidigare vice ordförande och ordförande i tankesmedjan Vägval vänster. Den är ett rött skynke för dagens v-ledning.

Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta och vänsterns verkliga valvinnare. I förra valet fick partiet 53,9 procent av rösterna i hans kommun.

Carina Åström, regionråd i Västra Götaland där partiet fick 8,7 procent av rösterna i förra valet.

Lars Bäckström, vänsterns gruppledare i riksdagen. Han anser att vallöftet om 200 000 nya jobb i offentlig sektor är orealistiskt eftersom det är för dyrt. Bäckström deltar inte i kongressen.

Striden mellan de så kallade förnyarna och traditionalisterna har pågått i åratal. Det är en politisk strid mellan, som vissa uttrycker det, realisterna och plakatvänstern.

Förnyarna är i minoritet. Och om Lars Ohly får som han vill blir de alltså ännu färre.

Resultatet kan bli att vänsterpartiet blir betydligt mindre än i dag. Det var personer som Schyman, Lönnroth, Bäckström och Henriksson som gjorde att det lilla vänsterpartiet, ständigt balanserande på 4-procentsspärren, växte till som mest 12 procent av väljarna.

Nu ska de bort. Det verkar inte vara något framgångsrecept.

Läs mer:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM