Sharon kämpar för sitt liv

Ska hållas nedsövd i över två dygn

1 av 2 | Foto: ap
Ariel Sharon.
NYHETER

Ariel Sharon fördes i all hast till operationssalen igen på fredagsförmiddagen, direkt efter att ha genomgått en hjärnröntgen.

Israels premiärminister Ariel Sharon kommer att vara nersövd i flera dagar och väntas aldrig kunna återvända till sitt politiska arbete.

Beskedet från sjukhuset i Jerusalem signalerar att epoken Ariel Sharon är över.

Efter sin svåra hjärnblödning i onsdags kväll opererades Sharon i sju timmar. Läkarna på Hadassahsjukhuset lyckades stoppa blödningen i hjärnan och beskrev efteråt den 77-årige Sharons tillstånd som kritiskt men stabilt.

Sjukhusdirektören Shlomo Mor-Yosef sade under torsdagskvällen att Sharons hjärnfunktion är bibehållen, men såg inga större utsikter till att han ska kunna återvända till regeringschefsjobbet, som övertagits av vice premiärministern Ehud Olmert.

– När det gäller framtiden måste jag framhålla att det under rådande omständigheter inte kommer att vara möjligt, sade Mor-Yosef.

Tog bort proppar och blod

På fredagsförmiddagen sa sjukhuschefen Shlomo Moryussef att en röntgenundersökning avslöjat nya blödningar och att ett nytt ingrepp måste göras för att dränera blodet och minska trycket på hjärnan.

Sharons läkare har informellt sagt att premiärministern kan ha drabbats av obotliga hjärnskador som kan göra honom förlamad och eventuellt beröva honom talförmågan.

En sjukhustalesman sade sent på eftermiddagen att den nya operationen avslutats efter cirka fyra timmar.

Enligt Sky News har läkarna lättat på trycket i Sharons hjärna och även tagit bort proppar som bildades under torsdagens operation. Enligt läkarna är hans tillstånd fortfarande kritiskt.

Nedsövd i över två dygn

Sharon kommer att vara nersövd i mellan 48 och 72 timmar och ska sedan väckas gradvis.

Sharons sjukdom kommer vid en kritisk tidpunkt i Israels politik, med det stundande nyvalet den 28 mars. Sharon hade hoppats att han och hans nybildade parti Kadima skulle kunna vinna på löftet att sluta fred med palestinierna.

Partiets utsikter verkade högst osäkra eftersom det i så hög grad bygger på Sharons person, men en opinionsmätning som gjordes under torsdagen och på kvällen publicerades av israelisk tv pekade på att det är för tidigt att räkna ut Kadima. Under ledning av Olmert skulle Kadima kunna få 40 av knessets 120 platser, och därmed slå både Likud och Arbetarpartiet.

Tidigare:

Therese Holmberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM