Italiensk domstol avgör: Fanns Jesus?

NYHETER

Religiösa tvister lider ju världen knappast brist på.

I Italien börjar man nu från början, genom att i domstol försöka avgöra om Jesus egentligen har funnits.

Det är den extreme ateisten Luigi Cascioli som försöker släpa hela den romersk-katolska kyrkan inför skranket. Han hävdar att kyrkan bryter mot flera lagar med läran att någon som kallas Jesus Kristus levde för 2000 år sedan.

– Jag lämnade in den här stämningen eftersom jag ville utdela ett slutgiltigt slag mot kyrkan, säger Cascioli.

Han går dock ut mjukt: Målet riktar sig åtminstone till en början mot en Enrico Righi, ungefär jämngammal med Cascioli och från samma by. I tonåren gick de två männen, som nu är i 75-årsåldern, till och med i samma prästseminarium. Men medan Righi blev präst har Cascioli gjort en helomvändning och blivit militant ateist.

Svindleri

– Eftersom jag är präst och skriver i församlingsbladet stämmer han mig för att jag ”lurar” folket, säger Righi.

Enligt Cascioli bryter Righi, och därmed hela kyrkan, i sin yrkesutövning mot två italienska lagar. Den första, ”Abuso di Credulita Popolare” eller missbruk av folkets förtroende, ska skydda italienarna från svindleri och lurendrejeri. Den andra är ”Sostituzione di Persona”, att falskeligen imitera eller uppträda som någon.

– Kyrkan byggde upp Kristus baserad på Johannes från Gamlas personlighet, säger Cascioli, syftande på en jude som under vår tideräknings första århundrade gjorde uppror mot romarna.

Den 27 januari ska en inledande förhandling hållas i en domstol i Viterbo, nordväst om Rom. Då avgörs det om Righi ska åtalas och om rättsprocessen ska gå vidare.

Krävs mirakel

– I min bok La Favola di Cristo lägger jag fram bevis för att Jesus inte existerade som historisk figur. Han (Righi) måste nu avvisa detta genom att få fram bevis för Kristus existens.

Det som ger eko över hela världen är att fallet nått så långt som till domstolsförhandling – den stackars ansvarige domaren har flera gånger försökt lägga ned målet, men Cascioli har varje gång lyckats få gehör för överklaganden.

– Domaren måste besluta om Kristus existerade eller inte, suckar Righi.

Cascioli erkänner dock i alla fall att det inte blir lätt att gå segrande ur tvisten i det romersk-katolska Italien.

– Det krävs ett mirakel för att vinna, skrattar han.

Läs mer:

TT