Totalt nederlag för Ohlys fiender

NYHETER

GÖTEBORG

Oppositionen i vänsterpartiet är nu så gott som utraderad.

Den avgörande striden förlorades med 22-0.

I åratal har vänsterpartiet skakats av en hård falangstrid. Förnyare har stått mot de mer traditionella uttolkarna av socialismen.

Vid den förra kongressen, för två år sedan, led förnyarna svåra förluster. De lyckades inte få in särskilt många representanter i partiets styrelse.

Här på kongressen i Göteborg är nederlaget fullständigt. Förnyarna är hänvisade till ett liv i skuggan.

Aftonbladet avslöjade i torsdags att oppositionen ville ha en annan partistyrelse än valberedningen. En spränglista med åtta nya namn presenterades. Bland dem fanns Södertäljes kommunalråd Staffan Norberg och Anneli Philipsson, kommunalråd i Malmö.

Lönnroth hoppade av

Men när kongressen sent i går röstat färdigt om vilka som ska leda vänsterpartiet under de närmaste två åren fanns inte ett enda av oppositionens förslag med. Valberedningens 22 namn gick igenom utan minsta problem.

Också i valet av partiledare fick oppositionen storstryk. Deras kandidat var Johan Lönnroth, tidigare vice ordförande. Men han tycks ha känt på sig att ett svidande nederlag väntade och hoppade av bara timmarna före den avgörande omröstningen.

Den enda lilla seger som förnyarna kammade hem var en missnöjesdemonstration mot Lars Ohly. Trots att han var den ende kandidaten till partiledarposten begärdes sluten omröstning.

Inte imponerande

När valsedlarna räknats visade det sig att bara 89 procent av ombuden röstat på Ohly. En betryggande, men inte särskilt imponerande, majoritet med tanke på att det bara fanns en person att rösta på.

Vänsterpartiet har redan drabbats av en rad spektakulära avhopp. Gudrun Schyman bildade eget, riksdagsledamoten Karin Svensson Smith gick till miljöpartiet, avdelningen i Gnesta blev vänsterdemokraterna, i Söderhamn föddes söderhamnsvänstern.

Avknoppningarna från vänsterpartiet kommer att fortsätta. I sitt moderparti har de oppositionella förpassats till kulisserna.

Lena Mellin