”Det kan bli en världsepidemi”

Svensk professor: Fågelinfluensa-
viruset är mycket aggressivt

1 av 2 | Foto: MICHAEL JOHANSSON
VARNAR Professor Björn Olsen, expert på fågelburna smittor, anser att det är högmodigt att tro att fågelinfluensan inte kan leda till en pandemi. "Det är ett mycket aggressivt virus. På mindre än en säsong har det spritt sig från Sydostasien och hela vägen till östra Europa", säger han.
NYHETER

De tre dödsfallen i Turkiet för världen närmare en världsepidemi.

-Fågelinfluensaviruset är unikt och mycket aggressivt. Att säga att det inte kan leda till en pandemi är högmodigt, säger professor Björn Olsen, expert på fågelburna smittor.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat att en ny pandemi, världsepidemi, med dödlig influensa är på väg att bryta ut.

- Det är ett mycket aggressivt virus. På mindre än en säsong har det spritt sig från Sydostasien och hela vägen till östra Europa, säger Björn Olsen.

-Detta virus är unikt och överraskar oss hela tiden. Man blir rädd för dess fascinerande förmåga att infektera nya värdar på konstiga sätt. Jag skulle föredra många andra influensavirus som nya pandemiska virus än det här.

Första gången fågelinfluensaviruset smittade direkt från fågel från människa var 1997 i Hongkong, då 16 personer insjuknade, varav sex dog.

Viruset cirkulerar

Sedan dess har viruset spridit sig i de närliggande länderna, men både svenska och andra myndigheter har tonat ner risken för en pandemi.

De senaste dödsfallet i Turkiet har inte överraskat forskarna.

- Viruset cirkulerar nu och utökar sitt geografiska området och möter allt fler människor. Det är verkligen inte bra, vi har inga tidslinjer och det forskas för lite om det, säger Björn Olsen.

Vilka länder ligger i riskzonen nu?

- Det kan bli fler fall i Turkiet, Rumänien, Kroatien även Grekland i värsta fall. En kall vinter med en stor kalluftinflöde i östra Europa kan innebära att fåglar för smittan västerut.

Dålig beredskap

Enligt Björn Olsen har både Sverige och världen dålig beredskap inför en pandemi.

- Det skulle ha fruktansvärda effekter om vi får detta virus som ett pandemiskt virus. Men även om det bara blir några enstaka fall i Europa skulle det leda till panik, irrationellt beteende, att människor ställs mot varandra.

- Vi måste ta det här på största allvar. Det är dags att få en bra pandemiplan som ska tränas på alla nivåer.

Läs mer:

Mira Micic

ARTIKELN HANDLAR OM