JK: Poliser ljuger – oskyldiga döms

Justitiekanslern riktar hård kritik mot rättsväsendet

NYHETER

Poliser ljuger och domstolarna har för bråttom, hävdar justitiekansler Göran Lambertz. Följden blir att oskyldigt dömda personer sitter i svenska fängelser.

Uttalandet fick rikspolischefen och polisfackets ordförande att gå i taket.

JK levererade sin skarpa kritik mot det svenska rättsväsendet i en intervju med Sveriges Radios Eko-redaktion på lördagen.

– Domstolarna ställer inte alltid så höga krav på bevisningen som det är meningen att de ska.

Enligt Lambertz är polisutredningar ofta inriktade på att den misstänkte är skyldig. Domstolarna har för bråttom och har svårt att avslöja när målsägare och vittnen ljuger samt – vad värre är – det händer också att poliser ljuger.

– I vissa poliskretsar finns en kultur som innebär att man ibland ljuger för att skydda varann eller för att få fast en person som man tror är skyldig. Det är oerhört allvarligt, säger Lambertz som tillsatt en utredning för att rätta till vad han kallar systemfel i brottmålsprocessens hela kedja.

”Grov förolämpning”

Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet, säger till TT att JK:s uttalande är en grov förolämpning mot hela den svenska poliskåren. I veckan ska han kontakta JK för att få djupare information om vad uttalandet bygger på.

– Varje polisman vet mycket väl vad det innebär att ljuga i domstol under ed. Det är en mycket allvarligt brott han anklagar polisen för.

TT: Känner du till något exempel där det verkligen har förekommit?

– Poliser har säkert dömts för mened under historiens gång, det vore märkligt om det bland 17000 poliser inte skulle förekomma ett eller annat fall. Men att därifrån generaliserande påstå att det finns en rättsosäkerhet i det svenska systemet när poliser vittnar är utomordentligt dåligt. Jag blir beklämd.

– JK borde mer precis och kunna ange vad det är för slags subkultur och var den finns. Nu får vi gå och titta på varandra och undra vem han syftar på, säger Karlsen.

Vill se bevis

Också rikspolischef Stefan Strömberg efterlyser konkreta bevis från Lambertz.

– JK ska vårda sig om att ha fog för uttalanden av det här slaget. Han bör ha ett underlag som visar på exempel på att poliser begått mened som har lett till att oskyldiga har dömts. Annars är uttalandet väl löst i konturerna, säger Strömberg till TT.

Han känner inte till något fall där poliser ljugit för att skydda varandra och för att sätta dit en person vars skuld de varit övertygade om, men han utesluter inte att det förekommit vid enstaka tillfällen.

– Men jag tror definitivt inte det är någon kåranda eller tradition inom polisen att bete sig på det sättet.

Strömberg har inga planer på att kontakta JK för att bemöta kritiken.

– Det här är så löst i konturerna att jag vill se underlaget innan jag kan göra en seriös kommentar.

Fakta: JK

Staffan Olsson/TT , Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM