Fortsatt kritiskt för Ariel Sharon

Israel förbereder dagen efter

Foto: AP
Ariel Sharons befogenheter har formellt tagits över av vice premiärministern Ehud Olmert.
NYHETER

Jerusalem

Läkarna rapporterade en "liten förbättring" i Ariel Sharons tillstånd på lördagen.

Men han lär knappast återvända till politiken och Israel förbereder sig för den nya epoken.

Vem ska axla "bulldozerns" fallna mantel?

Lördagen var sabbat i Israel, en vanligtvis stillsam dag, och med premiärministern dödligt sjuk var stämningen än mer dämpad.

På kvällen sade Hadassah-sjukhusets chef Shlomo Mor-Yusef att en röntgenundersökning visat att svullnaden gått ned något i Sharons hjärna.

En annan läkare på sjukhuset, Jose Cohen, sade till israeliska Kanal2 att Sharon har ”mycket goda” chanser att överleva sin hjärnblödning, men tillade att han knappast har klarat sig utan hjärnskador.

På söndagen ska läkarna samlas för att besluta när man ska försöka väcka Sharon ur narkosen. Först därefter är det möjligt att avgöra hur stora hans skador är.

Medan Israel noga följer alla bulletiner från sjukhuset försöker det politiska etablissemanget samla sig. Vice premiärminister Ehud Olmert har formellt tagit över Sharons befogenheter och sägs ha fått en snabbkurs i den judiska statens innersta hemligheter, inklusive den kärnvapenarsenal som Israel vägrar tala högt om. På söndagen leder han sitt första ordinarie regeringsmöte.

Samling kring Olmert

I ett försök att visa enighet har anhängarna till Sharons nybildade parti Kadima – avhoppare från hans forna hemvist Likud och Arbetarpartiet – samlats kring Olmert. Om partiet, som ännu saknar ett tydligt program och fungerande partiorgan, på sikt kan överleva utan Sharon återstår dock att se.

Både Likud och Arbetarpartiet försöker nu locka tillbaka sina avhoppare, där fredspristagaren Shimon Peres som nyligen lämnade Arbetarpartiet är den viktigaste. Olmert sägs ha erbjudit Peres en hög ministerpost om han stannar.

En opinionsmätning i fredags visade att Kadima skulle vinna valet 28 mars även med Olmert i spetsen, men mätningen gjordes när Sharon kämpade för sitt liv på sjukhus och lär ha präglats av sympati för honom.

Olmert, i många år Jerusalems borgmästare, har genomgått samma ideologiska skifte som Ariel Sharon – från högerhök till pragmatiker som inte längre tror att Israel kan dominera hela det historiska Palestina från Jordanfloden till Medelhavet.

Flera gånger användes Olmert som testpilot för Sharons politiska idéer. Om han tar över lär han fortsätta på den inslagna vägen – fler reträtter från palestinsk mark men stärkt grepp kring stora bosättningar kring Jerusalem och en färdigbyggd mur- och stängselbarriär på Västbanken.

Comeback för Netanyahu?

Olmert lär dock få betydligt svårare än Sharon att genomföra sin politik. Han saknar Sharons långa karriär inom militären och har inte alls samma framtoning som garant för Israels säkerhet.

Dessa egenskaper har i någon mån Benjamin Netanyahu, Sharons efterträdare som Likudledare som ledde revolten mot Sharons uttåg från Gazaremsan i september förra året. Han har dessutom varit premiärminister förr.

Sharons hjärnblödning kan öppna vägen för en comeback för Netanyahu och Likud, som efter Sharons avhopp såg ut att förpassas till den politiska högermarginalen. Med Netanyahu vid makten är knappast någon öppning i fredsprocessen med palestinierna att vänta.

För palestinierna innebär Sharons hjärnblödning ännu mer osäkerhet inför parlamentsvalet om drygt två veckor. President Mahmud Abbas har sagt att valet ställs in om Israel förbjuder röstning i östra Jerusalem – det beslutet ligger nu i Olmerts händer.

Tomas Härenstam/TT