Fler barn smittade av fågelvirus i Turkiet

Över 30 misstänkta fall

NYHETER

Dogubeyazit

På lördagen steg antalet misstänkta fall av fågelvirus i Turkiet.

Två tonåringar har dött av viruset H5N1, två mindre barn har blivit sjuka av det och över 30 andra fall misstänks.

Men viruset tros fortfarande inte kunna smitta från människa till människa.

- Det har bekräftats att fyra sjukdomsfall verkligen berodde på fågelvirus, uppgav sjukvårdsminister Recep Akdag för tv-kanalen TRT.

- Två av dem är döda, som ni vet. De andra två lever ännu.

De två bekräftade dödsfallen var ett syskonpar, 14 och 15 år gamla. Ett tredje syskon i familjen, en 11-åring, har dött, men i det fallet hade det på lördagen inte bekräftats att orsaken var H5N1-virus. Däremot är en femåring och en åttaåring i östra Turkiet sjuka efter att ha smittats med det farliga fågelviruset.

Uppgifterna bekräftades av en företrädare för Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève på lördagskvällen.

Sjuka höns

De tre avlidna syskonen, alla i åldern 11-15 år, hade sjuka höns i sin närhet.

Därmed har det farliga fågelviruset - som tidigare konstaterats nära Västeuropa i Rumänien, Ryssland, Kroatien och Turkiet - också krävt människoliv i Europas närområde.

De andra fall där människor insjuknat och avlidit har inträffat i östra Asien. Hittills är 74 dödsfall bekräftade i östra Asien.

Fler än 30 personer ligger nu på sjukhus i staden Van i östra Turkiet med misstänkt fågelsjuka. Enligt Akdag kommer 26 från Dogubeyazit, fyra från Igdir och tre från Van.

På söndagen reser en WHO-delegation till Van tillsammans med den turkiske sjukvårdsministern; avresan har försenats av dimma.

Gränskontroll

I fredags upptäcktes fågelsjuka hos vildänder nära Ankara. Det är troligt att änder som lätt dyker upp bland tamfåglar sprider sjukdomen längs sina långa färdvägar. Hittills har omkring 14 000 fåglar avlivats i östra Turkiet.

Turkiet och Iran försöker nu tillsammans minska spridningsrisken genom att desinfektera fordon som passerar den gemensamma gränsen, meddelar myndigheter i bägge länderna. I den iranska staden Makoo aviserade borgmästaren att man planerar karantänsregler för personer som passerar gränsen. Gränspassagen ligger drygt fyra mil från Dogubeyazit.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM