Friheten var 4 dagar bort

24 år efter bankrånet hittade polisen Hélène

Foto: AFP
Hittad Hélène Castel i mörka glasögon på väg in till rättegången. Hon hade levt 22 år i Mexiko under namnet Florencia Rivera Martin när polisen fann henne.
NYHETER

PARIS

Efter 24 år greps bankrånaren Hélène Castel, 46, i sin landsflykt i Mexiko. Fyra dagar innan hennes brott skulle ha preskriberats.

Foto: AFP
Den mexikanska polisen har släppt fotografiet man tog på Hélène när hon arresterades.

Den 30 maj 1980 rånade hon tillsammans med ett gäng kompisar en bank i Paris. "Borgarbrackorna i strumpor", kallade pressen ungdomarna. Flera av dem, som Hélène, kom från fina Parisfamiljer.

Rånet urartade i gisslantagande och skottlossning. En av de sju bankrånarna sköts till döds av polisen. Hélène Castel, som hade hållit bankpersonal och kunder i schack med ett skarpladdat vapen lyckas fly på en moped. Snabbt klippte hon håret och färgade det blont.

Hélènes bror Philippe, i dag 52, hjälpte henne att skaffa falska id-handlingar. Den unga Hélène flydde till USA och senare till Mexiko.

Dömdes till fängelse

I Paris dömdes hennes medbrottslingar till fängelsestraff på mellan 8 och 10 år. 1984 dömdes Hélène till 20 års fängelse i sin frånvaro. Några dagar senare dog hennes mamma i Paris.

I sin landsflykt i Veracruz i Mexiko tog Hélène Castel namnet Florencia Rivera Martin. Hon utbildade sig till psykoterapeut och fick en dotter, Maria, i dag 20. Dottern fick aldrig veta någonting om vad mamma hade gjort i sin ungdom.

Knackade på dörren

Den 12 maj 2004 knackade Mexikos federala polis på dörren, efter en förfrågan från deras franska kollegor.

-Är din mammas arrestering en bra sak? Frågade domaren dottern i Parisdomstolen.

-Ja, naturligtvis, svarade Maria.

Det tyckte även den före detta bankrånaren, i rätten iklädd glasögon och en liten svart hatt:

-I Mexiko var jag fånge. Jag behövde detta för att återfinna mitt verkliga jag, sa bankrånaren/psykoterapeuten Hélène Castel.

Magnus Falkehed

ARTIKELN HANDLAR OM