Dollardiktatorn

Nordkorea förfalskar pengar för miljarder

NYHETER

TOKYO

I flera avseenden är de bättre gjorda än de amerikanska 100-dollarssedlarna.

I dag sprids ”supernotes” förfalskade i Nordkorea över hela världen.

Foto: AP
kim jung Il Nordkoreas diktator Kim Jung Il står till svars för att hans land i över 25 år prånglat ut miljarder med falska dollar.

Efter mer än tjugo års officiell tystnad bekräftar nu USA att Nordkorea satt förfalskning av dollar i system – och prånglat ut sedlar för 4 miljarder kronor om året.

Skickligt gjorda

De falska dollarsedlarna cirkulerar i de flesta länder, också Sverige, men är så skickligt gjorda att det krävs speciella tester för att avslöja dem.

Med nakna ögat är även de flesta experter maktlösa.

Den lilla före detta portugisiska kolonin Macao – återlämnat till Kina 1998 – har i 30 år använts av Nordkorea för pengatvätt och fönster mot omvärlden.

Macao är Fjärran Österns Las Vegas

Amerikanska FBI har jobbat på fallet sedan början av 1980-talet och operationen har nu trappats upp.

I höstas slog USA till med sanktioner mot Banco Delta Asia och 40 nordkoreanska affärsmän flydde över till Kina.

Japan varnar

I går varnade japanska källor för att nordkoreanerna försöker köpa en speciell bläckfärg i Europa som används för att tillverka den japanska yenen och flera andra starka västerländska valutor.

Minst sju personer är nu häktade i USA för delaktighet i pengatvätten och 59 andra har arresterats. Washington kräver också att Nordirland utlämnar f d IRA-kommendanten Sean Garland, 71, som anses ha varit en av huvudmännen i ”affärerna” i Europa.

”Superdollarn” dök upp i västvärlden för första gången 1983. Femton år senare uppbringade japanska flottan ett nordkoreanskt fartyg ”fullt med dollar” men incidenten tystades snabbt ned av USA.

Nordkorea har tagit hjälp med distributionen av de falska sedlarna av brottssyndikat i flera länder.

Bo Gunnarsson