Vallöften för 100 miljarder

NYHETER

GÖTEBORG

Lars Ohly kastar inte ut granen när julen är slut. Han klär den i guld och diamanter.

Vänsterpartiets vallöften kostar 100-tals miljarder.

I går fastställde vänsterpartiet sin så kallade valplattform, ett skriftligt dokument som ska delas ut till väljarna under valrörelsen.

Det är en färdplan som talar om vad partiet vill göra – på lång sikt. Och det är inga billiga grejor. Här är ett axplock:

Ytterligare 200 000 jobb i offentliga sektorn. Utöver de 1,3 miljoner arbetstillfällen i stat, kommun och landsting som redan finns.

200 000 nya hyreslägenheter på tio år, delvis bekostade av staten. I dag finns 1,4 miljoner hyresrätter.

Nästan hälften av de redan existerande hyreslägenheterna ska renoveras under tio år. Det ska också delvis bekostas av staten.

6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Först ut blir vårdbiträden och undersköterskor. Notan står löntagarna och arbetsgivarna för.

Dagis, skolor, busslinjer och sjukvård som drivs i privat regi ska gradvis ”återtas” av samhället. Exakt vad det betyder är oklart. Konfiskation eller frivillig försäljning?

Man ska betala lika lite hos tandläkaren som hos doktorn.

Skattebetalarna tar notan

Allt det här kostar pengar. Hundratals miljarder närmare bestämt. Den ojämförligt största delen av notan hamnar hos skattebetalarna, hos löntagarna och hos arbetsgivarna.

Valprogrammet har redan beskyllts för att vara orealistiskt. Vad ska vi säga i valstugorna, vad står överst på önskelistan, undrade rader av kongressombud. De ville ha besked, men fick inga.

Men partier måste kunna drömma. De måste kunna tala om i vilken riktning de vill att samhället utvecklas om de får bestämma alldeles själva.

Ohlys egen tomteverkstad

För väljarna är det minst lika viktiga besked som hur många kronor partiet vill höja barnbidraget, eller sänka skatten, fram till nästa val.

I vänsterpartiets valprogram får vi titta in i Lars Ohlys alldeles egen tomteverkstad. Men vad som blir klart redan till jul är skrivet i stjärnorna.

Lena Mellin